Gruzijski parlament danas je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija financiranih iz inozemstva usprkos velikim prosvjedima i predsjedničkom vetu.

Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu zaobišli veto proeuropske predsjednice Salome Zurabišvili. Ona je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inozemnim financiranjem traži da se registriraju kao "inozemni agenti” ruski "u srži i prirodi”.

Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošli tjedan usprkos velikim prosvjedima u Tbilisiju i pozivima Europske unije i Sjedinjenih Država da to ne učini.

Tisuće Gruzijaca prosvjedovale su protiv zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera.

No vladajuća većina na kraju je ipak odobrila zakon koji ograničava inozemni utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i neovisnim medijima, koji dobivaju više od 20 posto financiranja izvana.