Služba za poslove sa strancima BiH prevezla je danas grupu od pedesetak migranata, koji su boravili u okolini Željezničke stanice u Sarajevu, u prihvatni centar u Delijašu, potvrdio je direktor Službe Slobodan Ujić.

On je rekao da su migranti kod sebe imali kartone tražitelja azila, te da su izrazili želju za međunarodnom zaštitom.

"Tražili su azil i njihovo mjesto je u Delijašu. Prebačeni su u čiste prostorije gdje imaju sve uvjete za život, hranu, vodu i ostale potrepštine", rekao je Ujić za portal Klix.

On je dodao da migranti nisu prisilno odvezeni u Delijaš, jer za tim nije bilo potrebe.

"Migranti su boravili na otvorenom, spavali ispod mosta i uznemiravali građane i zbog toga su nam se brojni građani žalili", rekao je Ujić.

On kaže da ljudi koji ilegalno ulaze u BiH moraju da poštuju sve zakone BiH dok borave na teritoriji ove zemlje, prenosi Srna.

"Ne mogu spavati gdje žele, niti rade što žele", naveo je Ujuć.

Portal Klix saznaje da akcija Službe za poslove sa strancima još traje i da su migranti koji su već prevezeni u Delijaš uglavnom Pakistanci.

Nakon što je šatorsko naselje u parku kod Vijećnice u Sarajevu uklonjeno 18. svibnja, kada je više od 280 migranata prevezeno u Izbjeglički centar Salakovac, migranti su se počeli okupljati u parku kod Željezničke stanice.

Prema procjenama volontera, u Sarajevu boravi oko tisuću migranata.