Grupa entuzijasta, predvođena Omerom Isovićem i Farukom Šahovićem će, s ciljem promocije domaćih proizvoda, bosanskohercegovačke kulture, tradicije i gastronomske ponude, krajem listopada organizirati manifestaciju pravljenja najvećeg bureka koji bi bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je danas tim povodom upriličio prijem za ovu dvojicu entuzijasta.

''Burek, kao tipični bosanskohercegovački proizvod i prepoznatljiv dio naše gastronomske ponude, idealna je prilika za predstavljanje BiH u svijetu, ali i za skretanje pažnje javnosti na potrebu promocije domaćih proizvoda i podrške našim domaćim proizvođačima'', rekao je Isović.

Premijer Gutić je izrazio zadovoljstvo prezentiranom idejom, te istaknuo da se ona u potpunosti podudara sa strateškim opredjeljenjem Vlade TK da podrži domaću proizvodnju i proizvođače, te da potakne konzumiranje bosanskohercegovačkih proizvoda.

''Više puta dosad smo jasno stali u obranu i zaštitu domaćih proizvođača i njihovih proizvoda. Od toga nismo odustajali ni onda kada smo bili izloženi raznim pritiscima, te nas raduje realizacija jedne ovakve pozitivne ideje, koju će Vlada sigurno podržati'', rekao je premijer Gutić, priopćeno je iz Vlade TK.