Izgradnja i opremanje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (širi lokalitet Vojkovića) u završnoj su fazi, a početak njegove "popune" planiran je za kraj ove, ili početak iduće godine.

Istaknuto je to danas na konferenciji za medije, održanoj u sklopu zatvorskog kompleksa, odnosno prvog Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija na razini Bosne i Hercegovine, kojeg čini deset objekata. Završetak radova na vanjskom i unutarnjem uređenju je u tijeku.

Objekti A, B, C i D namijenjeni su smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti- medicinski blok, sportska dvorana, radionica i kuhinja.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša istaknuo je kako je riječ o značajnom projektu za pravosuđe BiH, podsjećajući kako je završetak radova prvotno planiran za 21. srpnja 2016, a prolongiran je uslijed objektivnih okolnosti, odnosno sudskog spora jednog od potencijalnih podizvođača s izvođačem radova.

"Ministarstvo pravde BiH sačinilo je strategiju stavljanja zatvora u funkciju, budući da je riječ o vrlo složenoj problematici i ne može se zatvor staviti u funkciju u jednom danu", pojasnio je Grubeša, navodeći kako je riječ o visokim mjerilima izvršenja kaznenih sankcija, te kako će kazne u državnom zatvoru izdržavati osuđenici za najteža kaznena djela.

Prema njegovim riječima, u sektoru izvršenja kaznenih sankcija, Ministarstvo pravde BiH uspostavilo je suradnju i dobilo podršku od kolega iz susjednih zemalja - Srbije i Hrvatske.

Istodobno, ministar Grubeša nedavno je s veleposlanikom Republike Italije u BiH dogovorio razmjenu iskustava i suradnju s određenim talijanskim institucijama na planu deradikalizacije i resocijalizacije unutar zatvorskih ustanova i borbe protiv organiziranog kriminala.

Također, resorno je ministarstvo u kontekstu funkcioniranja zatvorskog sustava intenziviralo razgovore s kolegama iz Republike Turske, a u vezi s proizvodnim pogonima, koji će biti pokrenuti u sklopu zatvorskog kompleksa.

Na značaj izgradnje državnog zatvora ukazao je i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, naglašavajući kako je riječ o projektu nemjerivog značaja za BiH i za sustav pravosuđa u BiH, a ponajprije za Sud BiH, koji svoju nadležnost zasniva na cijelom teritoriju BiH. Smatra kako je riječ o cjelovitom rješenju za pritvorenike i osuđenike Suda BiH, u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima.

Debevec ističe kako će stavljanjem u funkciju državnog zatvora biti smanjeni troškovi Suda BiH (blizina Suda), budući da su pritvorenici i osuđenici ovog suda smješteni u brojnim kazneno-popravnim zavodima diljem BiH, te kako će, istodobno, sigurnost u vezi s tim biti podignuta na višu razinu.

Dodao je da vjeruje da će zatvorski kompleks posjedovati uređaj za videokonferenciju, te da će, s obzirom na to da Sud BiH raspolaže najmodernijom opremom na tom planu, biti moguće da u određenim rizičnim situacijama pritvorenici i zatvorenici iskaze/svjedočenja daju putem videolinka.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s realizacijom projekta državnog zatvora, ministar Grubeša je kazao kako je, među ostalim, neophodno raditi na kontinuiranoj edukaciji zatvorskog osoblja, kao i postepenom/faznom stavljanju u funkciju ovog objekta.

Podsjetio je da oko 260 zatvorenika kojima je Sud BiH izrekao pravomoćne kazne, kazne služi u entitetskim zatvorima, a osuđeni su na ukupno 2.447. godina i dva mjeseca zatvora (u prosjeku od po gotovo deset godina zatvora).

Predstavnicima medija je nakon pres-konferencije koja je, sudeći po njihovom broju, pobudila veliki interes, omogućen obilazak objekata iza 'zatvorskih zidina', gdje su bili u prilici na licu mjesta uvjeriti se u sve ono što je rečeno o ovom kompleksu.

Inače, najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici, opremljena je najnovijim visokosigurnosnim sustavom i prostire se na površini od 24.000 četvornih metara, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 četvornih metara.

Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti je usklađeno s europskim zatvorskim pravilima i standardima, a njegov kapacitet je 350 mjesta, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Za izgradnju državnog zatvora najvećim dijelom korištena su kreditna i donatorska sredstva, uključujući kredit Razvojne banke Vijeća Europe od 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, dok donacije Europske unije iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Kraljevine Švedske je dva milijuna eura, a vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala je 188.000 dolara za obuku zatvorskog osoblja.