Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, razmotrilo je i usvojilo Akcijski plan za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Zornić protiv Bosne i Hercegovine" i "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine", uz prihvaćenu sugestiju da će rokove za realizaciju aktivnosti iz akcijskog plana utvrditi radna grupa nakon konstituiranja.

Članovi Radne grupe uime Vijeća ministara BiH su ministar pravde Josip Grubeša, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Zaduženo je Ministarstvo pravde da pripremi Prijedlog odluke o formiranju Radne grupe za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH i usklađivanje Izbornog zakona BiH u skladu s dostavljenim podacima i dostavi je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na potpis. Ministarstvo pravde BiH će pružati administrativnu i tehničku pomoć radnoj grupi, te će o svim njenim aktivnostima informirati Ured zastupnika Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Presudama "Sejdić i Finci protiv BiH" i "Zornić protiv BiH" utvrđeno je kako BiH krši Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog nemogućnosti aplikanata da se kandidiraju na izborima za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i za Predsjedništvo BiH.

Akcijskim planom se definira usvajanje amandmana na Ustav BiH i usklađivanje izbornog zakonodavstva BiH s ciljem ispravljanja kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih presudama, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.