Neprestano ste umorni i bezvoljni? Zglobovi vam otiču i patite od učestalih glavobolja?

Nakupili ste višak kilograma, osobito u području abdomena?

Jedno je sigurno - vašem je organizmu, točnije jetri, potreban detoks.

Kao najveći organ-čistač u ljudskom tijelu, jetra je iznimno opterećena.

Ona procesira sve što uđe u organizam, nakon čega zadržava ono što je korisno, a eliminira sve što je štetno.

Detoks

Jetra filtrira krv oslobađajući je od nečistoća i toksina.

Kako biste dali snažan poticaj radu tog važnog organa, očistite ga od toksina - na prirodan način. Za to vam nisu potrebni skupi preparati, već samo voda i grožđice, piše Alternativa za vas.

Grožđice nisu samo sladak dodatak desertima, one su puno više od toga. Obiluju vitaminima i mineralima te od davnina su u narodu cijenjene kao prirodno sredstvo za čišćeje jetre. Osim što potiču detoks jetre, izvrsno stimuliraju i probavu, što je također odličan način eliminacije otpadnih tvari iz organizma.

Za najbolji detoks jetre, uvijek birajte organske, netretirane tamnosmeđe ili svijetlosmeđe grožđice koje nisu ni premekane ni pretvrde.

Riznica nutrijenata

Grožđice su prava mala riznica nutrijenata!

Osim ugljikohidrata i proteina, one sadrže vitamine A, B, C i E te minerale željezo, bakar, selen, cink, kalij, kalcij, magnezij i natrij.

Također, mogu se pohvaliti i time što sadrže kvercetin, moćan antioksidans koji suzbija djelovanje slobodnih radikala.

Uza sve navedeno, grožđice sadrže i inulin. Zahvaljujući tom sastojku, pomažu uklanjanju toksina iz organizma, pridonose regeneraciji tkiva, jačaju imunitet te pozitivno utječu na funkcije jetre.

Dobrobiti grožđica za jetru

Za detoks jetre koristi se napitak od namočenih grožđica, kao i same grožđice.

Kada su grožđice natopljene, njihovi se nutrijenti mogu lakše apsorbirati u organizmu.

Također, grožđice, kao i voda u kojoj su se namakale, stimuliraju određene biokemijske procese u jetri te na taj način potiču filtraciju i čišćenje krvi.

Grožđice štite jetru od toksičnog djelovanja alkohola, i to zahvaljujući flavonoidu kvercetinu koji sadrže.

Grožđice djeluju i kao koleretik, što znači da, jačanjem funkcija jetre, pospješuju izlučivanje žuči te čišćenje žučnih kanala od nakupljenih otpadnih tvari.

Osim što stimuliraju rad jetre, grožđice pridonose i zdravlju srca te poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u probavnom sustavu.

Budući da su bogate željezom i bakrom, koji sudjeluju u procesima stvaranja crvenih krvnih zrnaca, grožđice mogu pomoći i u prevenciji anemije.

Detoks jetre uz pomoć grožđica – recept

1. korak: pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite da se namaču 15 minuta. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode.

2. korak: oprane grožđice stavite u čašu pa do vrha nalijte prokuhanu vodu sobne temperature. Ostavite da odstoji do jutra.

3. korak: sutradan ujutro natašte popijte napitak i pojedite namočene grožđice.

4. korak: lezite u krevet na desnu stranu na jedan sat te stavite termofor s toplom vodom na desnu stranu trbuha. Ako nemate termofor, veću plastičnu bocu napunite toplom vodom i stavite na desnu stranu tijela.

Postupak ponovite jednom tjedno tijekom mjesec dana, i to dvaput godišnje.

Prema ayurvedi, za zdravlje jetre preporučuje se pojesti po šaku grožđica na dan. To je i dobra pomoć kod stanja kao što su povećana jetra ili slezena.

Kada se vaša jetra očisti od toksina, i vi sami bit ćete puni energije i vitalnosti, nestat će problemi s kožom i cijeli vaš organizam polako će se vratiti u balans.

Dodatni savjeti za čišćenje jetre

Osim provođenja ovog zdravog detoksa uz pomoć grožđica, jako je važno da se i što više krećete te da pazite na prehranu.

Izbjegavajte šećer i rafiniranu, prerađenu hranu, koja jako opterećuje upravo jetru. Alkohol i cigarete također su veliki neprijatelji zdravlja ne samo jetre nego i cijelog organizma.

Uvedite i povremeni post.

Što češće konzumirajte svježe iscijeđeni sok od limuna (ujutro natašte), kao i sok od mrkve i cikle te čajeve od koprive i maslačka – sve su to odlični saveznici zdravlja vaše jetre.