Republika Hrvatska u srijedu je objavila nova pravila za ulazak u državu.

Iako su mnogi državljani BiH očekivali da će od 1. srpnja moći prelaziti hrvatsku granicu bez potvrde o cijepljenju ili negativnih testova na koronavirus, to se nije dogodilo.

Građani BiH za ulazak u Hrvatsku i dalje trebaju imati jednu od tri potvrde – onu za cijepljenje, preboljenje ili negativan test.

Ova odluka razočarala je mnoge, posebno hrvatske državljane u BiH.
 

Nikola Grmoja, zastupnik u Hrvatskom saboru, odlučio je poslati zastupničko pitanje Davoru Božinoviću koje prenosimo u cijelosti.

Temeljem članka 140. Poslovnika Hrvatskog Sabora upućujem Davoru Božinoviću, ministru unutarnjih poslova u Vladi Republike Hrvatske zastupničko pitanje:

Nakon što je Europska unija BiH stavila na listu sigurnih zemalja iz kojih razloga se dalje pri ulasku u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine na više dana mora imati negativan i skupi test, odnosno zašto se bez testa može ući u Republiku Hrvatsku na samo 12 sati?

Isto će ugroziti turističku sezonu na području Dalmacije, ali i diskriminira hrvatske državljane iz Bosne i Hercegovine.

Zašto se ne liberalizira prelazak granice bez ograničenja kao za ulazak u Republiku Hrvatsku iz Republike Srbije?, pitao je Grmoja.