Hrvatski šef diplomacije izrazio je očekivanje da će Europsko vijeće na zasjedanju u prosincu 'nagraditi napore' vlasti u Bosni i Hercegovini te odobriti otvaranje pregovora te zemlje s Europskom unijom nakon što ona ispuni dodatne uvjete.

"Ja se nadam da će politička odluka u prosincu Europskoga vijeća biti nagrada za sve rezultate koje je BiH ostvarila iako nije lako u jednoj zemlji koja ima multinacionalni karakter i takvu povijest. Treba imati političku volju i svi lideri trebaju pokazati volju za europski put BiH", rekao je ministar Gordan Grlić Radman u intervjuu za Radio televiziju HercegBosne.

Pohvalio napore

Europska komisija preporučila je početkom studenog uvjetno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. U međuvremenu je voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler potvrdio kako vlasti u BiH moraju donijeti izmjene zakona o sudovima BiH, zatim Izbornog zakona, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, te sprječavanju sukoba interesa kako bi ispunila očekivanja Europske komisije.

"BiH mora poduzeti određene reforme", dodao je Grlić Radman. Pri tome je pohvalio napore Vijeća ministara BiH predvođenog Borjanom Krišto (HDZ BiH) koja je po njemu učinilo jako puno na europskome putu.

Izborni zakon

Dodao je kako je iznimno važno izmijeniti Izborni zakon kako bi se prestalo s diskriminacijom konstitutivnih naroda i građana u toj zemlji.

"To treba uskladiti tako da se osigura jednakosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. BiH mora funkcionirati na temelju Daytonsko-pariškog sporazuma, kao jedna država, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova BiH Gordan Grlić Radman.

Hrvatske stranke u BiH inzistiraju na izmjenama Izbornoga zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja toga naroda od strane tri i pol puta brojnijih Bošnjaka na temelju presude Ustavnoga suda BiH, dok pak bošnjačke i građanske stranke očekuju da se otkloni diskriminacija građana i manjina u procesu kandidiranja i biranja za najvažnije pozicije u državi sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.