O dolasku kompanije Lidl u BIH govori se godinama, ali od trgovačkih centara za sada ništa.

Javnost se s razlogom pita jesu li njemački investitori odustali od investiranja.

Upućeni tvrde da ništa nije stopirano, da su pripremne aktivnosti u tijeku, ali da događanja na globalnom tržištu, kao ni trenutna politička situacija u BiH, pogoduju odlaganju otvaranja maloprodajnih objekata.

U BiH još nisu otvorene maloprodaje, iako je kompanija, prema podacima iz njihovog registra, osnovana u travnju prošle godine. Njemački investitori previše su ozbiljni da bi odustali od svoje namjere, tvrde upućeni. To potvrđuje i činjenica da je kapital Lidla u našoj državi povećan na nekoliko desetina milijuna KM. Međutim, problem s kojim se, najprije, susreću su potragom za ogromnim zemljištem.

Kada otvaraju Lidl, u pravilu, treba biti otvoreni središnji magacin koji zahtijeva 15 hektara zemlje I to je bio problem da se pronađe, a potom da se otvore maloprodajni objekti koji moraju biti na minimum 10 tisuća kvadrata ili jednom hektaru, objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U potrazi u Sarajevu krenuli su prvo od Općine Stari Grad, potvrdio je ranije prvi čovjek ove općine.

Mi smo dobili tu informaciju, odnosno, zahtjev da primimo ljude ispred ministarstva gospodarstva SŽ i stjecajem okolnosti krenuli su od općine Stari Grad pa dole, niz Miljacku, naveo je tada Hadžibajrić.

No, prema posljednjim informacijama iz njegovog kabineta, ova lokacija je otpisana.

Trgovački centar Lidl neće se graditi u Općini Stari Grad, te općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić ne može govoriti o ovoj temi, pojasnili su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Spekuliralo se o nekoliko lokacija. Općina Novi Grad posljednja je u nizu o kojoj se trenutno nagađa, ali službenu potvrdu nismo dobili, piše N1.

Osim lokacije, međutim, kamen spoticanja kompaniji u BiH su i komplicirana birokracija, te nestabilna politička situacija.

Mi bi morali raditi mnogo više na jednom smirivanju političkih tenzija i stvaranju ambijenta. To je da svima onima koji se žele izmjestiti iz područja Rusije, pružimo mogućnost da dođu kod nas i otvore nova radna mjesta, navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Na upite N1 iz Lidla nisu odgovorili. Neslužbeno, kompanija trenutno ima četiri registrirane poslovnice u BiH, od čega dvije u Sarajevu, te po jednu u Banjaluci i Brčkom. Nedavno su zaposlili i prve radnike, te ih uputili na obuku u Srbiju i Hrvatsku.

Njemački investitor je, trenutno i najveći u BiH, ali zbog nestabilne globalne situacije, te ekstremnog rasta cijena, investiranja u ovom trenutku nije pametno, kažu stručnjaci.

Znamo da Lidl ima kao jedan od osnovnih recepata za uspjeh zagovara najniže cijene na tržištu. A u ovakvim uvjetima, jako je teško garantirati ne samo niže, nego bilo kakve cijene. S druge strane, naravno da se i oni suočavaju s višim troškovima širom Europe, pojasnio je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Gotovo je izvjesno da u ovoj godini građani BiH neće kupovati u Lidlovim tržnim centrima. No, prema prognozama upućenih, to bi, možda mogli, naredne godine.