Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju rujna 2017. godine dosegli do sada najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde KM.

Prema podacima Centralne banke BiH, depoziti građana čine 57,6 posto ukupnih depozita u komercijalnim bankama.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić napomenuo je za Klix.ba da je riječ o manjoj skupini građana koja ima veću ušteđevinu novca, jer većina stanovništva ne može ništa uštedjeti budući da sav svoj dohodak mora potrošiti čim ga dobije.

Iz Centralne banke BiH navode da su prema ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti iznosili 5,44 milijarde KM, što predstavlja 49,4 posto ukupnih depozita stanovništva.

Od toga kratkoročni depoziti (s rokom oročenja kraćim od godinu dana) imali su 504 milijuna KM ili 9,3 posto, a dugoročni 4,94 milijarde KM ili 90,7 posto. Transakcijski računi i depoziti po viđenju iznosili su 5,58 milijardi KM ili 50,6 posto ukupnih depozita stanovništva, priopćeno je iz Centralne banke BiH.

Navode da je tijekom prethodnih pet godina evidentan kontinuiran snažniji porast depozita u domaćoj valuti, jer su na kraju 2012. godine sudjelovali u ukupnim depozitima stanovništva sa 36,4 posto, a sada su dostigli gotovo 50 posto.

Ističu da depoziti stanovništva kontinuirano rastu, unatoč činjenici da prosječne plaće i mirovine ne bilježe značajan porast.

(www.jabuka.tv)