Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posljednjeg sučeljavanja prije izborne šutnje na Novoj TV pozvala je svog protukandidata Zorana Milanovića da objasni kako živi na minimalcu, dok je Milanović prozvao nju da se okružila korumpiranim partnerima protiv kojih su podignute optužnice.

Milanović je u sučeljavanju na Novoj TV odgovorio da je o svojoj imovini sve već rekao vrlo iscrpno, te je pozvao Kitarović da ispita koliku si plaću isplaćuje njezin savjetnik Tomislav Madžar i koliku plaću isplaćuje svojim djelatnicima u tvrtki u kojoj radi i čiji je vlasnik, prenosi Hina.

Milanović: Isplaćujem si plaću od 5000 kuna

Za Tomislava Madžara, koji ga je zbog minimalca napao nakon jučerašnjeg savjetovanja, Milanović je rekao da je vlasnik i djelatnik tvrtke u kojoj radnicima isplaćuje pravi minimalac.

"To su minimalci, što smo provjerili na Poslovnoj Hrvatskoj prije emisije.To je nemoralno", ustvrdio je Milanović.

Milanović je pojasnio da on sebi "pošteno i transparentno isplaćuje plaću od 5000 kuna". "Porez na dobit i na dividendu je ogroman, za razliku od Kitarović koja na 100.000 eura, koje je dobila od NATO-a, ne plaća porez", rekao je.

Objasnivši da i nije prijavljen na minimalac u svojoj tvrtki već da dobiva plaću od 5000 kuna, napomenuo je da je to potpuno po zakonu i istaknuo da u njegovu firmu u svakom trenutku može ući porezna inspekcija i nadzor.

"Radio sam sa svima, osim s Bandićem, javnim poduzećima i HDZ-om, s firmama s kojima rade savjetnici predsjednice", istaknuo je dodavši da je odlučio ostati u Hrvatskoj i nešto učiniti sam iako je mogao otići mirne duše kao što je, kako je rekao, svojevremeno napravila Kolinda Grabar-Kitarović i "napravit će opet, kad izgubi izbore".

Grabar Kitarović: Madžar nije plaćen iz mog ureda 

Na Milanovićeve prozivke vezane uz njezina savjetnika Madžara, kojega je nazvao i "čuvarem državnog cekera", Grabar Kitarović je odgovorila da on nije plaćen iz njezina ureda. S druge strane, rekla je da je Milanović, u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade, bio okruženi korumpiranim ili korumptivnim osobama i da je tako prikrivao vlastite poslove preko raznih kumova, prijatelja i članova obitelji, a ponovno je podsjetila i na afere Čačić, Merzel, Szabe i Sauche.

Milanović je na to rekao da o tome više nema smisla govoriti te pozvao birače da, kako je rekao, "sami zaključe tko je ovdje čist, a tko je okružen korumpiranim osobama i kriminalcima, polusvijetom od kojega se nikako ne može odvojiti".

Upitana za članstvo u Nadzornom odboru Kontinental transa, kojemu je većinski vlasnik bio Leon Sulić, Grabar Kitarović je objasnila da je tamo izabrana sredinom 90-ih, da je tvrtka bila u gubicima i da nije primala nikakvu naknadu.

Milanović ju je ponovno prozvao da je pomilovala vlasnika te tvrtke Leona Sulića koji je bio osuđen i bježao od hrvatskog pravosuđa, a da je institut pomilovanja koristila i za člana uprave Karlovačke banke koji je završio u zatvoru zato što je pogodovao njezinu donatoru. "To bi u svakoj zapadnoj demokraciji bio razlog za opoziv", istaknuo je Milanović.

Kitarović je pak tvrdi da sa Sulićem nije imala nikakve osobne veze, a pomilovala ga je, kaže, na preporuku povjerenstva za pomilovanja.

"To da niste primali naknadu, moramo vam vjerovati na riječ, no u toj firmi je ukradeno 20 milijuna kuna dok ste ju nadzirali. To je činjenica", ustvrdio je njezin protukandidat.

 Za Sulića je rekao da je čovjek koji je parazitirao na javnom dobru, pobjegao iz Hrvatske, bio je dvije godine nedostupan pravosuđu. Takve ljude se  ne može pomilovati, poručio je.

Grabar Kitarović: Vi ste politički zombi, Milanović: Ja sam highlander

Kolinda je optužila Milanovića da kroz cijelu kampanju  nastoji narušiti njezin  integritet i karijeru,  da političku korupciju koja je njega okruživala nastoji prebaciti na ljude oko nje koji su apsolutno nekorumptivni.

Na Milanovićeve tvrdnje da su partneri Grabar Kitarović sve redom ljudi u pritvoru ili u bijegu od zakona, ona je odgovorila da su  to neistine kojima se  obmanjuje javnost.

"Nećemo o Sanaderu, vašem mentoru, a što ćemo s Bandićem koji vam je prijatelj, kojemu pjevate i nosili biste kolače u zatvor, a  optužen je četiri puta. Kakva je to poruka ljudima?", upitao je Milanović Grabar Kitarović koja tvrdi da u politici nikome ne duguje ništa i da je napredovala isključivo svojim sposobnostima.

'Vi hvatate zadnji vlak, vi ste politički zombi'', rekla je HDZ-ova kandidatkinja Milanoviću. ''Ja sam politički highlander'', odgovorio joj je.