Vladimir Putin jučer je izgubio veliku diplomatsku bitku na East Riveru.

Naime, na Općoj skupštini UN-a 141 država glasovala je za rezoluciju koja Rusiju osuđuje zbog agresije na Ukrajinu i traži povlačenje ruskih snaga iz te države. Protiv rezolucije bilo je samo pet država - Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja. Suzdržano je bilo 35 država - među njima Kina i Indija.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u je već danas Rusiju optužila da u napadima koristi oružje koje je zabranjeno Ženevskom konvencijom i da će ta zemlja zapravo odgovarati zbog ratnih zločina, javila je u Dnevnik HTV-a Branka Slavica.  

Odjeci Bidenova govora u Kongresu

- Putin je uspio u nečemu što je vrlo teško - ujedinio je demokrate i republikance. Dok je Biden govorio u Kongresu, prekidali su ga aplauzi. Ustajali su i demokrati i republikanci i davali mu veliko priznanje. Biden se pojavio samouvjeren. CBS ovo anketa pokazala je da predsjednikov govor 67 posto Amerikanaca ocijenilo kao optimističan. S druge strane, kritičari pitaju 'Što je novoga rekao i zašto nije donio sankcije kojima zabranjuje uvoz ruske nafte i plina?, javila je Slavica.

Američki predsjednik Joe Biden svoj je prvi govor o stanju nacije u Kongresu najvećim dijelom posvetio ratu u Ukrajini. Istaknuo je jedinstvo i moć demokracije u odgovoru na rusku agresiju. Najavio je nove sankcije Rusiji i obećao da će natjerati Vladimira Putina da "plati cijenu" zbog invazije. Pozvao je na ujedinjeni otpor u obrani međunarodnog poretka, najavio nove sankcije Rusiji i upozorio oligarhe koji podržavaju Putinov režim da će im zaplijeniti luksuzne jahte i zrakoplove.

Opća skupština UN-a od traži od Rusije prekid rata u Ukrajini

Rezolucija, donesena nakon više od dva dana istupa za UN-ovom govornicom, traži od Moskve da "odmah, bezuvjetno i potpuno povuče sve svoje vojne snage" iz Ukrajine i "osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti svojih nuklearnih snaga". U tekstu koji je pripremila EU u koordinaciji s Ukrajinom i uz stotinjak supokrovitelja, "najiskrenije se žali zbog ruske agresije na Ukrajinu" i potvrđuje se "njezina privrženost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti" te zemlje, zajedno s njezinim "teritorijalnim vodama".

Rezolucija pod nazivom "Agresija na Ukrajinu" poziva usto da se osigura neometan pristup humanitarnoj pomoći - dok se u Vijeću sigurnosti vode oštre rasprave o francusko-meksičkom nacrtu rezolucije na istu temu - i "žali zbog upletanja Bjelorusije" u napad na Ukrajinu. Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicja osudio je netom prije, za govornicom UN-a "genocid" koji Rusi provode u njegovoj zemlji, pozivajući međunarodnu zajednicu da "reagira" kako se ne bi ponovilo ono što je učinio Hitler.