Poskupljenje i nestašica pojedinih materijala pritisnuli su domaće gospodarstvenike, koji su prinuđeni da dižu cijene svojih proizvoda kako bi opstali na tržištu.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene industrijskih proizvoda u RS u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 2,4 posto. Iako se gospodarstvo počelo postepeno oporavljati nakon svih nevolja koje je donijela pandemija virusa korona, gospodarstvenici se suočavaju s novim problemima.

- Osim što su poskupjeli, evidentna je i nestašica nekih materijala, prvenstveno čelika, obojenih metala, električnih provodnika, plastičnih masa. Sve je poskupjelo i neminovno dovelo do rasta cijene gotovih proizvoda - rekao je za Glas Srpske predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić. Dodao je da nitko precizno ne može reći do kada će svi ti problemi trajati i da li će doći do normalizacije u skorije vrijeme.

- Veći problem su trenutno rokovi i nabavka materijala nego same cijene. Porasli su i troškovi u vezi s radnom snagom, tako da su to dva osnovna faktora koji su doveli do rasta cijena industrijskih proizvoda - kazao je Ćorić. Naglasio je da su u najvećem problemu gospodarstvenici iz metalsne i elektroindustrije jer oni sav materijal uvoze iz Europske unije.

- EU pod broj jedan želi da iz svega ovoga oni izađu netaknuti ili manje opterećeni - podvukao je Ćorić.

Među poduzećima koja još donekle odolijevaju da ne podignu cijene svojih proizvoda je prehrambena industrija iz Bijeljine “Sava Semberija”.

- Još nismo dizali cijene gotovih proizvoda, ali se nalazimo između dvije vatre. Poskupjelo je sve, od mazuta, ulja, šećera, limenki, tegli i poklopaca, doslovno sve što nam je potrebno za proizvodnju. S obzirom na to da je lani devet mjeseci tržište bilo potpuno zatvoreno, nismo mogli ništa izvoziti i kada je to krenulo, smatrali smo da nije korektno prema našim distributerima širom svijeta da odmah podižemo cijene - rekao je direktor poduzeća Stevo Filipović.

Naglasio je da je teško ocijeniti koliko će “Sava Semberija” još izdržati da na taj način posluje, jer poskupljenja su neminovna.

- Kalkulirat ćemo pažljivo, ali do poskupljenja će doći sigurno - dodao je Filipović.

 Građevinski materijal

Na stovarištima širom Srpske i FBiH cijene građevinskog materijala nisu bile nikada skuplje, a do svega toga, kako kažu građevinari, došlo je i zbog nestašice pojedinih materijala.

- Armatura je skuplja i za više od 70 posto, cement do 12 posto, a stiropor, bez kojeg je izolacija nezamisliva i do 50 posto - kažu u građevinskim poduzećima za Glas Srpske.