Softverski inženjer zaposlen u Googleu pronašao je način kako uštedjeti tisuće dolara i riješiti svoju stambenu situaciji. Umjesto iznajmljivanja skupog stana, 23-godišnjak iz Massachusettsa, poznat samo kao Brandon, preselio se u kamion koji je preuredio u svoj skromni dom, piše Business Insider.

Ideja je nastala kada je bio na praksi u Googleu prošlog ljeta te živio u najjeftinijem moguće smještaju koji se nudi: dvije spavaće sobe za četiri čovjeka za 65 dolara po dana, odnosno oko 2000 dolara mjesečno.
 

Zelenaški iznos za stan

“Shvatio sam da plaćam zelenaški iznos novca za stan u kojem boravim – a gotovo nikada nisam doma”, rekao je Brandon za Business Insider. “Teško je bilo opravdati bacanje toliko novca, ne ulažući ga u budućnost – to mi je bilo jako teško podmiriti”.

Tada je počeo postavljati temelje za život iz kamiona, jer je znao da će se vratiti na stalan posao u San Francisco. Jednu školsku godinu kasnije kupio je Fordov kamion iz 2006. godine, nešto manji od 5 metara. To ga je koštalo 10.000 dolara i platio ga je od bonusa koji je zaradio.
Jedini fiksni trošak kamiona je osiguranje – 121 dolar mjesečno, budući da ne koristi struju, a njegove telefonske račune plaća Google.
 

Struja

“Zapravo ne posjedujem ništa što bi trebalo biti uključeno u struju”, dodaje Brandon na svom blogu. “Kamion ima nekoliko ugrađenih lampi odozgo, a imam i baterijsku lampu koju koristim noću. Imam male baterije koje punim na poslu svakog dana i onda ih koristim za punjenje mobitela i slušalica po noći. Laptop također izdrži preko noći, a onda ga ponovno punim na poslu.
Glavne stvari koje imam su krevet, komoda i ormarić, a napravio sam i stalak za odjeću. Osim toga, i nekoliko prepariranih životinja, tu nema gotovo ništa.”
 

Sve je dostupno u Googleu

Što se tiče hrane i tuša, sve mu je to dostupno u Googleovom kampusu. Brandon doručkuje, ruča i večera na poslu, gdje se i tušira poslije treninga u korporativnoj teretani.

Mali troškovi znače i značajne uštede. “Cilj mi je uštedjeti oko 90 posto zarade nakon oporezivanja”, kaže Brandon i dodaje da će taj novac potrošiti na vraćanje studentskog kredita i ulaganja.

Nakon diplome ostao mu je studentski kredit od 22.434 dolara, a do sada je platio 16.449 dolara tijekom četiri mjeseca. “Po konzervativnoj procjeni (uzimajući u obzir i bonuse) očekujem da ću to platiti u idućih šest mjeseci i tako uštedjeti tisuće dolara u odnosu na standardni desetogodišnji ili čak dvadesetogodišnji plan otplate”, kaže on.
 

Financijska sloboda

Osim toga, ove mu uštede omogućavaju da posjećuje fine restorane i uživa u San Franciscu više no da je odlučio živjeti u stanu. Još jedan benefit je taj što se parkirno mjesto na kojem je kamion nalazi nekoliko metara od njegova radnog mjesta pa tako ne gubi sate u prometu.

Brandonu ovaj kamion pruža financijsku slobodu, od koje ne namjerava odustati. “Prošlo je pet mjeseci i ne vidim da bih ovo trebao okončati iz bilo kojeg razloga”, kaže. (Telegram)