Kao jedan od najvećih servera koji kao da je namijenjen da prikuplja podatke, Google je odlučio malo olakšati stvari svojim korisnicima. Novim ažuriranjem omogućio je mnogo jednostavnije brisanje povijesti pretraživanja, listi i ostalih detalja u vezi s pretraživanjem i time malo poboljšao stavku privatnosti i sigurnosti svojih korisnika.

Stvari se nisu sada revolucionarno promijenile i Google i dalje prikuplja svaki naš pokret na internetu, ali sada je brisanje toga malo brže i lakše. Ako i vi želite pristupiti svojim podacima kako bi ih samo vidjeli ili obrisali, Net.hr donosi smjernice.

Sad se na stranici pretraživanja nudi i poveznica ispod kućice za pretraživanje koja direktno vodi na postavke povijesti i privatnosti. Na tom dijelu postavki možete vidjeti koje sve Googleove aplikacije koristite i ujedno možete i kontrolirati neke od njihovih postavki.

Ako vam još nije stiglo novo ažuriranje i ne pojavljuje vam se ta opcija, do nje možete doći kroz postavke profila. Ovaj dio nalazi se pod Personal info & Privacy i Activity Control.

Nakon što ste odabrali taj dio postavki možete vidjeti svoju aktivnost na webu, povijest lokacija, informacije o uređajima koje koristite, povijest pretraživanja YouTubea i onda svaku od tih postavki još dodatno uređivati odabiranjem stavke Manage Activity. Stavka je u caps locku i plave boje pa ćete odmah prepoznati da ju možete kliknuti.

U svakoj od tih postavki (aplikacija) možete odabrati brisanje aktivnosti u određenom vremenskom razdoblju (da dođete do toga pogledajte u lijevom padajućem izborniku). Osim toga vidite što ste sve do sada radili, kliknuli, s kojeg uređaja, koliko dugo ste na toj stranici bili, a i koje stranice najčešće posjećujete i slično.

Do ovoga se svega moglo doći i prije, samo je put bio dosta kompliciraniji i mnogi korisnici nisu imali pojma da uopće imaju mogućnost brisanja nekih podataka sa servera. Ovoj mogućnosti može se pristupiti s desktop verzije, ali i preko Android uređaja. Google je naveo kako namjeravaju ovu opciju prikazivati i na ostalim svojim aplikacijama kao što su mape.