Konsolidirani prihodi Googlea porasli su u četvrtom lanjskom tromjesečju 15 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 18,1 milijardu dolara, no zbog pada cijena oglašavanja i nepovoljnog tečaja dolara, to je manje od očekivanja analitičara.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, čista dobit Googlea iznosila je u proteklom kvartalu 4,76 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju prethodne godine bila 3,38 milijardi.

Unatoč snažnom rastu dobiti i prihoda, cijena dionice tog tehnološkog diva nije osjetnije porasla nakon objave poslovnog izvješća jer su financijski rezultati slabiji nego što su analitičari očekivali.

Posljedica je to pada cijena oglašavanja. Googleovi prihodi od oglašavanja su pod pritiskom jer sve više klijenata pristupa njegovim uslugama putem mobilnih uređaja, kao što su pametni telefoni i tableti, a tu su cijene oglašavanja uobičajeno niže. Tu je i konkurencija, primjerice Facebooka, sve veća.

Google je, navodi Hina,izvijestio da su prosječne cijene online oglašavanja pale u proteklom kvartalu za 3 posto na godišnjoj razini, dok je broj 'klikova' klijenata na oglase porastao za 14 posto.

Googleu, kao i mnogim drugim američkim kompanija, štetu nanosi i rast tečaja dolara. Da je tečaj povoljniji, prihodi kompanije bili bi oko 540 milijuna dolara veći, priopćio je Google.

''Poslovanje se usporava. Ako će dolar i dalje jačati, podaci će biti sve slabiji. A još nismo na točki na kojoj se mobilna monetizacija poboljšava'', kaže Colin Gillis, analitičar u tvrtki BGC Partners.

S druge strane, znatno su porasli Googleovi troškovi poslovanja. U proteklom su tromjesečju dosegnuli 6,78 milijardi dolara, što je 35 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.