Nova vrsta geotermalnog postrojenja napajat će električnu mrežu koja opslužuje dva Googleova podatkovna centra u Nevadi. Ovo je dio nastojanja da se inače energetski zahtjevnim postrojenjima smanji negativan utjecaj na okoliš.

Google je objavio uspješno pokretanje geotermalnog energetskog projekta koji energijom bez emisije ugljika napaja podatkovne centre te kompanijena području Nevade. Kažu da poboljšani geotermalni sustav (EGS) isporučuje 24-satnu opskrbu energije bez ugljika. To je korak prema Googleovom cilju da svoje podatkovne centre i urede do 2030. u potpunosti napaja energijom bez ugljika.

Godine 2021. Google se udružio s pokretačem čiste energije Fervo Energy kako bi radili na projektu EGS-a. Za razliku od drugih izvora energije bez ugljika, kao što su sunce i vjetar, geotermalni projekti mogu raditi u bilo koje vrijeme (oni solarni, naprimjer, mogu uhvatiti energiju samo danju).
 


Fervo Energy postigao je novi rekord u geotermalnim rješenjima ranije ove godine, kada je njihov sustav postigao rekordan protok te izlaznu snagu za EGS. Bio je sposoban proizvesti 3,5 megavata električne energije, što je dovoljno za napajanje oko 2600 domova. Ovo je, piše Engadget, prvi put da je energetska tvrtka dokazala da je EGS sposoban raditi na komercijalnoj razini.

Znanstvenici su pokušavali učiniti EGS učinkovitim još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Prirodni geotermalni sustav za proizvodnju energije zahtijeva mješavinu topline, propusnosti stijena i tekućine. U područjima u kojima ima dovoljno topline, ali nema dovoljno propusnosti, EGS je stvara bušenjem duboko u zemlju i ubrizgavanjem tekućine da stvori pukotine u stijeni.

Na svojoj lokaciji u Nevadi, Fervo je izbušio rupu od 2438 metara u zemlji, a zatim je vodoravno proširena bušotina kako bi se dosegnuo veći dio vrućeg rezervoara. Izbušena je potom druga horizontalna bušotina da bi se presjekle pukotine u stijeni. Tvrtka pumpa hladnu vodu iz prve bušotine kroz pukotine u drugu bušotinu, a voda apsorbira toplinu okolnog kamenja, što se koristi za stvaranje pare i proizvodi CFE (električnu energiju bez zagađenja ugljikom).

Ministarstvo energetike navodi da, za razliku od frakiranja plina i nafte, EGS predstavlja nizak rizik od onečišćenja vode. Rezervoari EGS-a obično su mnogo dublje u tlu nego rezervoari nafte i plina i nisu blizu podzemnih voda ili zaliha pitke vode blizu površine. Geotermalne elektrane također ne ispuštaju vodu na površinu, prenosi tportal.

Izvješće DOE-a iz 2019. pokazalo je da bi napretkom u tehnologiji, kao i u politici i nabavi, EGS do 2050. mogao generirati do 120 gigavata čiste energije. Ovo bi, navodi izvor, bilo dovoljno da pokrije više od 16 posto očekivanih američkih potreba za električnom energijom.

Google kaže da radi na ubrzanju usvajanja EGS-a kao rješenja za čistu energiju. U tu svrhu nedavno su se udružili s projektom InnerSpace, neprofitnom organizacijom koja je usmjerena na uklanjanje prepreka koje ograničavaju globalni razvoj geotermalne energije.

Fervo, u međuvremenu, gradi EGS lokaciju u državi Utah, za koju se očekuje da će isporučivati 400 megavata cjelodnevne električne energije bez ugljika – dovoljno za napajanje čak 300.000 domova. Kažu da će to mjesto početi isporučivati struju u mrežu 2026. godine te dosegnuti punu proizvodnju dvije godine kasnije.