Tim istraživača sa Sveučilišta Northeastern i Imperial Collegea u Londonu pronašao je razne uređaje povezane s internetom koji su prikupljali i distribuirali podatke vanjskim tvrtkama. Među takvim uređajima nalaze se i  pametni televizori koji šalju podatke različitim tvrtkama zainteresiranim za takve podatke.

Jedan od istraživača, David Choffnes, profesor informatike na Northeasternu, rekao je da ga je njegov prethodni rad u kojem se bavio slučajevima prikupljanja podataka i njihove distribucije s pametnih telefona, odnosno aplikacija za mobilne uređaje potaknuo na slično istraživanje s uređajima pametnih domova. Podatke iz istraživanja objavio je Financial Times a prenijeli su ih različiti mediji u svijetu.

“Gotovo svi TV uređaji na našim testiranjima kontaktiraju Netflix iako nikada nismo konfigurirali nijedan televizor s Netflix računom”, napisali su istraživači Northeastern i Imperial Collegea.

Istraživači su testirali ukupno 81 uređaj u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, nastojeći utvrditi da li i koliko podataka prikupljaju uređaji u pametnim domovima i kamo idu ti podaci, javlja Bug.

Istraživači su otkrili podatke poslane raznim tvrtkama, od kojih su neke poznate potrošačima, poput Googlea, Facebooka i Amazona, kao i kompanijama koje nisu poznatije u široj javnosti, poput Mixpanel.com, tvrtke koja prati korisnike kako bi pomogla kompanijama da poboljšaju svoje proizvode.

Istraživanje je otkrilo i da se podaci koji se iz uređaja pametnih domova (od televizora do hladnjaka) šalju trećim stranama uglavnom kriptirani što je otežavalo posao istraživačima. Način prikupljanja podataka s kućanskih uređaja povezanih na internet sličan je kao kod pametnih telefona, korisnici nemaju način onemogućiti prikupljanje podataka jer se postupak odvija preko aplikacija.