Tri dana nas dijele do godišnjice održavanja Općih izbora. Bosna i Hercegovina i danas nema formiran novi saziv Vijeća ministara. Parlamentarna skupština ne zasjeda. Svi politički pregovori su propali. Nada u bolje se ne nazire. A sve češće pitanje - odgovara li odgovornima status quo.

Pusta sala. Prazne i stolice. Ugašeni kompjuteri. Govornice bez govornika. Odavno je za Bosnu i Hercegovinu prošlo pet do dvanaest. Rokovi se probijaju. Rekordi u neradu obaraju.

Trenutno nema sjednica u tijeku. Natpis je koji na ekranu stoji točno od 26. lipnja, kada su u ovim stolicama posljednji put sjedili zastupnici. Ovaj saziv Parlamentarne skupštine BiH nije donio niti jedno zakonsko rješenje, iako je prošlo godinu dana od izbora.

A više od trideset zakona nije se našlo na ovim klupama. Više od 45 ratifikacija najrazličitijih sporazuma nisu dobili - ni za, ni protiv. Jer, nisu razmatrani. A vrijedni su oko 2 milijarde maraka. Za autoputove u oba entiteta. Dio novca su i grantovi. Pojedini zastupnici ipak uporni.

"Niko ne sprečava zastupnike da u ovom vakuumu pišu zakone koji kad-tad moraju biti razmatrani, da postavljaju pitanja na koja institucije odgovaraju, da ukazuju na probleme koje institucije ispravljaju, da podnose inicijative da budu na terenu, jer parlamentarni rad je samo dio rada jednog parlamentarca a neki su to shvatili kao zeleno svjetlo - višemjesečni godišnji odmor", kazao je Saša Magazinović iz SDP-a, prenosi N1.

Uzalud i inicijative pojedinih zastupnika da se u periodu nerada obustave enormne plaće, koje sežu i preko pet tisuća maraka mjesečno. Ne samo da ih se zastupnici nisu odrekli - ne propuštaju ni otputovati na račun budžetskih korisnika. I tako mjesecima.

"Jeste li zaradili tu plaću? Naravno da nismo, ali znate šta me nervira gospodine Komšiću, stvarno me nervira, kada je SDA na vlasti i HDZ i nacionalne stranke onda su svi političari krivi, kada je SDP na vlasti onda je samo SDP kriv, oni su pobijedili trebali su formirati vlasti, oni su i sad na vlasti", istaknuo je Zukan Helez iz SDP-a.

"I to je zaista strašno. Mi smo došli da radimo, treba da radimo. Činjenica da ne funkcionira najviši zakonodavni organ jedne zemlje skoro godinu dana je zaista porazna. Ja bih rekla naravno da se ovdje radi o tipičnoj ucjeni", izjavila je Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke.

"Kolika je tu odgovornost SDA? Pa imamo devet zastupnika, naravno trebalo bi biti najveća, ali SDA ne može sama formirati ni Vijeće ministara, ne može sama sazvati sjednicu", istakao je Šemsudin Mehmedović iz SDA

Građani od kojih smo zatražili komentar, kažu, od političara više nemaju nikakva očekivanja.

"Naš sustav je jako kompliciran i političari imaju veliku šansu da rade šta hoće, što se događa već dvadesetak godina. Ja iskreno ne bih želio ostati u ovoj državi, zato što imam osjećaj da me država uopće ne cijeni kao studenta, kao učenika".

"Loše je sve, nema napretka nimalo. Da li će ovako ostati u narednom periodu? Dok su ovi na vlasti hoće jer njima to odgovara. Zašto im odgovara? Ako se šta promijeni oni neće biti što su bili", mišljenja su građana.