Prema najnovijim znanstvenim mjerenjima, Švedska je u posljednjih par godina, zbog ubrzanog otapanja ledenjaka na planinskom masivu Kebnekaise, izgubila svoj najviši planinski vrh, javlja The Guardian.

“Ovo je prilično jasan pokazatelj svima u Švedskoj da se stvari mijenjaju“, rekla je geografkinja Gunhild Ninis Rosqvist, sa Sveučilišta u Stockholmu, koja se već nekoliko godina bavi mjerenjem razine ledenjaka.

24 metra niži nego što je bio u 1960-ima

Na krajnjem sjeveru Švedske, oko 150 kilometara unutar Arktičkog kruga, nalazi se masiv Kebnekaise koji ima dva vrha: južni i sjeverni. Od kada su počela mjerenja, dakle od 1880. godine, južni vrh bio je viši. No kada su Ninis Rosqvist i njezin tim obavili ovogodišnje mjerenje, sjeverni vrh bio je za 1,2 metra viši od južnog i imao visinu od 2.097 metara.

Prema prijašnjim mjerenjima, južni glacijalni vrh bio je visok 2.106 metara.

"Sumnjali smo da je to bio slučaj još prošle godine, ali, nažalost, zbog nedovoljno precizne mjerne opreme nismo to mogli sa sigurnošću potvrditi. No sada možemo“, rekla je Ninis Rosqvist za Guardian i dodala kako je južni vrh sada rekordno nizak, 24 metra niži nego što je to bio u 1960-ima.

"Smanjio se tijekom protekla dva desetljeća kada je počeo gubiti jedan metar godišnje“, kazala je.

Ove godine izgubio gotovo četiri metra

S obzirom na to da se očekuje kako će se tijekom zime donekle oporaviti ledenjak zbog nanosa snijega i leda, južni vrh bi mogao opet, na neko vrijeme, preuzeti vodstvo.

"Sada će se oni neko vrijeme izmjenjivati u tome koji je viši. Ali trend smanjenja visine vrha jasno je vidljiv", rekla je Ninis Rosqvist. Naime, objasnila je Ninis Rosqvist, za rast omanjih ledenjaka, poput onog na južnom vrhu Kebnekaisea, važnija su hladna ljeta, a ne oštre zime.

Švedska je ovoga svibnja i srpnja zabilježila najtoplije mjesece u povijesti, s temperaturama višim za 10°C od prosjeka. Kada se tome pridodaju požari koji su nedavno harali Arktikom, jasno je zašto se ove godine ledenjak Kebnekaise smanjio za gotovo četiri metra.