Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će Srbiju u prvoj polovici listopada i sastati se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tvrde u nedjelju beogradski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

Stoltenbergov posjet je "delikatan", a zbog okolnosti u kojima će se taj susret dogoditi "ni jedna niti druga strana još ne žele" javno priopćiti detalje glede datuma, formata i tema susreta, tvrde beogradski mediji.

"Šef NATO-a je od stupanja na dužnost otvorio prostor za drugačiji dijalog sa službenim Beogradom", ocjenjuje agencija Tanjug.

Stoltenberg: NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti

Stoltenberg je dosad više puta "ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti", tvrde beogradski mediji, navodeći da je srbijanski šef države "u više navrata, istaknuo važnost prisustva NATO-a na Kosovu i Metohiji za sigurnost Srba".

Beogradski mediji navode da su Stoltenberg i Vučić "posljednji put bili u kontaktu" u subotu 29. rujna u povodu akcije  specijalnih postrojbi kosovske policije (ROSU) na sjeveru Kosova.

Vučić je ranije u subotu zapovjedio stavljanje srbijanske vojske u stanje najviše borbene pripravnosti i zatražio da MUP Srbije sve svoje postrojbe stavi na najvišu razinu pripravnosti nakon što je kosovski predsjednik Hashim Thaci u pratnji šezdesetak pripadnika kosovskih specijalnih postrojbi (ROSU) koji su ga osiguravali posjetio sporno, većinski srpsko etničko području na sjeveru zemlje. Beograd je to dramatično protumačio kako zauzimanje hidroelektrane Gazivode na sjeveru Kosova.