Sjedinjene Države i ostala gospodarstva svijeta teško će izbjeći recesiju, s obzirom na jačanje inflacije, podizanje kamatnih stopa i posustajanje rasta u Kini, ocijenila je glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart. Iznimno je teško obuzdati inflaciju i istodobno osigurati uvjete za kontrolirano, postupno usporavanje aktivnosti, izjavila je Reinhart.

Nema sumnje da je recesija danas vruća tema, naglasila je ekonomistica SB-a koja se 1. srpnja vraća na Sveučilište Harvard.

"Svi se pribojavaju da rizici isključivo signaliziraju moguće slabljenje aktivnosti", rekla je Reinhart u razgovoru za Reuters, izdvojivši niz šokova i podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, koje su 15 godina bile na iznimno niskoj razini ili su čak bile negativne.

Globalna financijska kriza u 2008. i 2009. poharala je uglavnom desetak razvijenih gospodarstava, a Kina je u to vrijeme bila veliki motor rasta, podsjeća. Današnja je kriza puno šira, a stopa rasta u Kini više nije dvoznamenkasta, dodaje.

Mnogim zemljama prijeti recesija

Svjetska banka snizila je prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2.9 posto, upozorivši da se ruska invazija na Ukrajinu nadovezala na pandemiju covida 19.

Mnogim zemljama prijeti recesija, zaključili su u SB-u. Ako se rizici obistine, svjetsko gospodarstvo moglo bi ove godine porasti i samo 2.1 posto i usporiti na 1.5 posto u 2023., što bi značilo gotovo stagnaciju BDP-a po stanovniku.

Upitana mogu li SAD ili svijet izbjeći recesiju, Reinhart je odgovorila: "Prilično sam skeptična. Sredinom devedesetih, za mandata predsjednika (američke središnje banke) (Alana) Greenspana, gospodarstvo je usporilo, ali tada se strahovalo od inflacije od tri posto, ne od oko 8.5 posto."

"Ne možete baš pronaći puno razdoblja u kojima Fedovo značajno zaoštravanje monetarne politike nije uzelo danak u gospodarstvu", dodala je.

Kritike Feda

Kabinet aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena nije bio usamljen u pogrešnoj procjeni rizika inflacije, naglasila je, napomenuvši da su opasnost podcijenili i američka središnja banka i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Svjetska banka upozorila je pak vrlo rano na to da je inflacija "stvaran rizik", naglasila je.

"Fed nije trebao oklijevati, trebao je intervenirati prije - govorim to već dugo - i agresivnije. Što dulje čekate, to drastičnije mjere morate uvesti", zaključuje.