Da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni hrvatske države, izjavio je umirovljeni general HV-a i HVO-a i saborski zastupnik Željko Glasnović koji je u subotu u Tomislavgradu nazočio obilježavanju 25. obljetnice Brigade kralja Tomislava.

- Hrvatska država nije dovoljno napravila za pripadnike HVO-a i nije adekvatno nagradila njihov doprinos u Domovinskom ratu. To je strateško pitanje koje se mora riješiti da bi se napokon ova hrvatska vojna populacija zasluženo integrirala u civilni život - kazao je Glasnović za Fenu.

Dodao je kako je zgrožen činjenicom da se neki njegovi suborci danas bore za golu egzistenciju i da ima onih koji nemaju riješenu zdravstvenu skrb dok, s druge strane, hrvatska vlada daje velika sredstva onima koji hrvatsku državu ne doživljavaju svojom.

- Ta naša država daje Srpskoj pravoslavnoj crkvi pola milijarde kuna, plaćamo na desetke tisuća mirovina u Srbiji i nevladinim udrugama dajemo oko 560 milijuna kuna - kazao je Glasnović.

Politika je, kaže, određivanje prioriteta, a to je za njega HVO te je zatražio posebnu sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravljalo o problemima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Glasnović traži da se sačini popis Hrvata izvan domovine, zatim ubrzavanje procedure dobivanja hrvatskog državljanstva, kao i akcijski plan za vraćanje Hrvata u domovinu.

Po njegovim riječima, spomenute zahtjeve nastojat će realizirati kroz novi klub zastupnika u Hrvatskom saboru, zajedno sa zastupnicima Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem.

Glasnović se osvrnuo i na ulogu Brigade kralja Tomislava u Domovinskom ratu, kazavši kako se radilo o najboljoj brigadi u operativnoj zoni sjeverozapadna Hercegovina po popunjenosti, obučenosti i opremljenosti.