Postoje preduvjeti potrebni kako bi se glas računala iz serije 'Zvjezdane staze' mogao naći i na osobnom računalu, tabletu ili pametnom telefonu

S Microsoftovom Cortanom i Appleovom Siri već možete, do određene mjere, komunicirati glasovno. No još su daleko od onog što mnogi među nama smatramo zlatnim standardom sučelja prirodnog jezika: Library Computer Access and Retrieval System (LCARS) iz serijala 'Zvjezdane staze'. 

Sa sučeljem koje nudi površine osjetljive na dodir, LCARS također omogućuje korisnicima na svemirskim brodovima i objektima Zvjezdane flote i glasovnu interakciju. Naravno, riječ je o izmišljenom sustavu iako je izvjesno kako je nadahnuo autore stvarnih proizvoda koje razvijaju u tom smjeru, a koje već koristimo. 

Glas iza računala pripadao je Majel Barrett, pokojnoj supruzi tvorca 'Zvjezdanih staza' Genea Roddenberryja. Posljednji put ga je posudila za potrebe snimanja filma 'Zvjezdane staze' J. J.-ja Abramsa iz 2009. Mogla bi se posthumno pojaviti u novom serijalu 'Star Trek: Discovery', čija je premijera zakazana za siječanj iduće godine.

Službeni korisnički račun na Twitteru @roddenberry objavio je kako su snimke njenog glasa sačuvane pa je moguće napraviti digitalnu inačicu koju bi bilo moguće koristiti ne samo u novim epizodama TV serije već i u digitalnim asistentima na računalima i mobitelima.

tportal.hr