General Atif Dudaković, ratni zapovjednik 5. korpusa Armije BiH kaže kako je jasno da svi moraju odgovarati ako su počinili neki zločin, ali i da je nedopustiv pokušaj da se izjednače sve strane.

Dudaković prvi put govori i o optužbama protiv sadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića kojeg pojedini mediji dovode u vezu s ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom u BiH.

Kako prenosi klix.ba, Dudaković kaže kako se i njegovo ime veže za ratne zločine već 11 godina, te kako se to pitanje pojavi u određenim razdobljima, kako kome odgovara.

"Ja sam ovdje, borio sam se za zakonitost, ti koji su narušavali zakonitost, taman bili i moji, trebaju odgovarati. Ako postoje činjenice, neka i ja odgovaram", kaže Dudaković i dodaje kako je koncept zapovjedne odgovornosti upitan u nekim slučajevima.

"Pa ne možete mene uspoređivati s Mladićem koji kaže kako to treba sve pobiti, treba se osvetiti 'Turcima' i slično", pojašnjava Dudaković. Dudaković ukazuje da prema strukturi 5. korpusa nisu postojale jedinice Gazije, Hamze i slično, već ustaljeni nazivi, poput 1. bataljun i slično, dok su svi drugi nazivi narodni.

"Ja sam se uvijek borio protiv bilo kakvih neformalnih jedinica, protiv tih nekih juka... Ja sam se pošteno tukao u Bihaću za obranu zemlje, a ako je netko učinio nešto kako nije trebalo, neka za to i odgovara", dodaje Dudaković.

Prvi.tv već je pisao o tekstu političkog tjednika "Nacional" u kojem sadašnjeg ministra obrane RH, a tadašnjeg zapovjednika 4. gardijske brigade Damira Krstičevića prozivaju za ratne zločine koji su nad srpskim stanovništvom počinjeni 13. rujna 1995. nedaleko od Jajca.

Dudaković kaže kako su to čiste gluposti i da 4. gardijska nije bila u mjestu Srbobran kod Donjeg Vakufa.

"To je namještaljka za Krstičevića. On uopće nije bio na potezu Donji Vakuf - Jajce. On je bio sa mnom u Petrovcu, a 4. gardijska je išla iz pravca Drvara prema Petrovcu. To je isto kao kad mene optužuju da sam kao oficir JNA bombardirao Vukovar ili Zadar a ja šutim. Što bih rekao kad ja na tim ratištima nisam bio", zaključuje Dudaković.