U neposrednoj blizini ruskog predsjednika Vladimira Putina nekoliko je godina bio agent CIA-e. Radio je u ruskoj ambasadi u SAD-u, kada je vjerojatno zavrbovan, a potom u predsjednikovoj administraciji. Doduše, 2017. godine Amerikanci su ga, strahujući da ne bude otkriven jer su pretpostavljali da su mu Rusi na tragu, zajedno s obitelji - suprugom koja je radila u ruskoj vladi te troje djece, preko Crne Gore "povukli" u SAD.

Taj tajni CIA-in špijun, kako navode američki i ruski mediji, najvjerojatnije je Oleg Smolenkov. On je imao status "državnog savjetnika trećeg ranga, što je ekvivalent vojnom činu general bojnika.

A sada slijedi najzanimljiviji dio nove špijunske sage dostojne hladnoratovskog rusko-američkog špijunskog nadmudrivanja: krivac za povlačenje jednog od najkorisnijih CIA-inih špijuna iz najbližeg Putinova okruženja bio je nitko drugi nego glavom i bradom američki predsjednik Donald Trump.

Naime, on se u razgovoru s kremaljskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, čini se, pohvalio supertajnom informacijom, koju su u Langleyju dobili upravo od svoje vrijedne i pouzdane ruske krtice. Rusi su, čini se, bili malo iznenađeni otkud Trump zna tu informaciju - CNN, koji je sve to otkrio, kaže da je Trump u tom razgovoru Rusima iznio još neke povjerljive informacije o tzv. Islamskoj državi, koje su tajnim kanalima dobili od Izraela - pa su očito počeli njuškati. CIA-a je tada, za svaki slučaj, odlučila evakuirati svoga vrijednog doušnika kako ne bi pao "svojima" u ruke.

Trump i Lavrov razgovarali su u svibnju 2017. godine u Bijeloj kući, a poslije se sve odvijalo kao u napetim lecarreovskim špijunskim trilerima. Naime, u lipnju Oleg Smolenkov sa ženom i svoje troje djece odlazi u Crnu Goru na ljetovanje. Tamo im se gubi svaki trag. Rusi ne dižu veliku buku. Amerikanci šute. Crnogorci možda o svemu nemaju pojma. Nitko, javno, ne postavlja pitanje gdje je nestala obitelj visokog ruskog činovnika koji je imao pristup i do Putinova radnog stola u Kremlju.

Doduše, početkom rujna 2017. godine u Moskvi se otvara slučaj "ubojstva", ali ne više. Prema informacijama CNN-a, on je Amerikancima znao slati povjerljive dokumente iz Putinovih fascikla. Jedna od takvih informacija jest i to da su Rusi na američkim predsjedničkim izborima "tipovali" na Trumpa te da su hakirali kompjutore Demokratske stranke. Navodno je poslao informacije prema kojima je Putin osobno dao nalog da se to napravi. Upravo je ta depeša iz dubine Putinove sobe i potaknula CIA-u da počne istraživati "umiješanost Rusa u američke izbore", što se kao trakavica još uvijek vuče za Trumpom i njegovom kampanjom, piše Jutarnji list.

Smolenkov je s obitelji, prema informacijama NBC-ja, smješten nedaleko od Washingtona, u prilično otmjenoj vili. Moskovski Komersant, pozivajući se na stranice o prodaji kuća Washington Posta, navodi da su Oleg i Antonija Smolenkov 2018. godine (dakle, živjeli su pod svojim imenima) u gradu Staffordu u Virginiji kupili kuću od 760 četvornih metara na imanju od 1,2 hektara za 925 tisuća dolara! Čak je objavljena i fotografija imanja. No, tada se još nije znalo tko su ti tajnoviti ruski doseljenici. Danas je njihova kuća pod zaštitom, a novinare NBC-ja koji su htjeli snimiti kuću brzo je otpravila nekolicina "mladih ljudi".

Doduše, predstavnica CIA-e Brittany Bramell izjavila je da su CNN-ove informacije netočne, odnosno da su "nagađanja kako je Donald Trump neoprezno predao informaciju Rusima", koja je dovela do " spašavanja agenta", netočna. Sam Trump je izjavio da on "o tome nema pojma" te da je CIA "odlično odgovorila". Rusi, pak, tvrde da je sve to "fake news" i "američka paranoja". - CNN fabricira paranoidnu deluziju - rekao je Komersantu izvor iz ruskoga Ministarstva vanjskih poslova, a član parlamentarnog Odbora za obranu i sigurnost Franc Klincevič na svom je Facebook profilu napisao kako "CNN pokušava diskreditirati predsjednika SAD-a" te kako "nema teorije da je riječ o bilo kakvom američkom informatoru unutar ruskog rukovodstva".

Kako bilo da bilo, Oleg Smolenkov radio je u blizini Putina, imao pristup tajnim informacijama te je "netragom" nestao i pojavio se u SAD-u, a da to nije izazvalo neki veći javni odjek. Očito tu nečega ima, ali i Rusima i Amerikancima, odnosno CIA-i i FSB-u, može biti podjednako nelagodno.

No, najbizarnija u svemu ipak je priča da je Donald Trump, vrlo vjerojatno, nespretno "izdao" najvrednijeg agenta kojeg su Amerikanci ikad imali na tako visokom položaju u zidinama Kremlja.

Iako su na prvu lotu odbijali komentirati aferu i nazivali je " američkom izmišljotinom", na kraju se oglasio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Kazao je kako ne može reći je li Smolenkov 'američki agent ili ne', ali je potvrdio da je radio u administraciji predsjednika Putina, ali s njim nije imao kontakta, niti je sudjelovao na sastancima s Putinom. Peskov je kazao kako je "Smolenkov dobio otkaz u Uredu predsjednika" ali nije precizirao zašto. Osim toga, kazao je da ga Rusija ne traži i nije za njim organizirana potraga.