Gardenija je predivna biljka koju nije teško uzgajati. Potječe iz Južne Afrike i Južne Azije. Vrsta koja se najčešće uzgaja u kućama je Gardenia jasminoides.

Gardenije vole puno vlage i mnogo svjetlosti. Ipak, treba ih zaštiti od izravnih sunčevih zraka. Idealna temperatura za uzgoj ovog cvijeta je od 16 do 24 stupnjeva pa se u nas najčešće uzgaja kao sobna biljka.

Krajem proljeća i početkom ljeta pojavljuju se prvi pupoljci i tada je idealna temperatura za razvoj cvjetova. Ako se temperatura naglo mijenja, može doći do opadanja cvjetova.Vrijeme koje nas je zadesilo u travnju i svibnju, s puno kiše jako pogoduje razvoju ove biljke jer, kao što smo već rekli, obožava vlagu.

Gardeniju zalijevajte redovito mlakom vodom. Ljeti malo pojačajte zalijevanje ali svaki put prije ponovnog dolijevanja vode pričekajte da se površinski sloj zemlje osuši. Povremeno prskajte listove, ali dobro pazite na njene delikatne cvjetove koji bi od kapljica vode mogli promijeniti boju.

Ljeti prihranjujte biljku svaka dva do tri tjedna. Ima vrlo ugodan miris te čisti zrak pa je jedna od biljaka koje su sjajn izbor i za spavaću sobu.