Američki dužnosnici očekuju da će grupa G7 koju čine bogate svjetske demokracije sljedeći tjedan poslati novo oštro upozorenje manjim kineskim bankama da prestanu pomagati Rusiji u izbjegavanju sankcija koje im je nametnuo Zapad, rekli su obaviješteni izvori.

Očekuje se da će se čelnici, koji će se od 13. do 15 lipnja okupiti na summitu u Italiji, na privatnim sastancima snažno usredotočiti na prijetnju koju za sukob u Ukrajini predstavlja sve veća kinesko-ruska trgovina i na poteze koje treba poduzeti u vezi s tim.

Ti će razgovori vjerojatno rezultirati javnim izjavama o problemu koji uključuje kineske banke, smatraju američki dužnosnik uključen u planiranje događaja i još jedna osoba upućena u taj problem.

Ne očekuje se da će Sjedinjene Države i njihovi partneri iz grupe G7, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, poduzeti ikakve neposredne kaznene aktivnosti protiv bilo koje banke za vrijeme održavanja summita, poput primjerice njihova ograničenog pristupa sustavu poruka SWIFT. Rečeno je da je njihov fokus na manjim institucijama, a ne na najvećim kineskim bankama, rekao je jedan od upućenih izvora.

Još traju pregovori o obliku i sadržaju upozorenja, kazali su za Reuters izvori koji su željeli ostati neimenovani. Planovi da se na summitu razmatra ta tema nisu bili ranije najavljeni. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev novinara da komentira samit.

"Strahujemo da Kina sve više postaje tvornica za ruski ratni stroj"

Dužnosnici američkog ministarstva financija opetovano su upozorili financijske institucije u Europi, Kini i drugdje da se, budu li pomagali Rusiji u nastojanju da zaobiđe sankcije Zapada, suočavaju sa sankcijama.

"Strahujemo da Kina sve više postaje tvornica za ruski ratni stroj. Možete to nazvati arsenalom autokracije uzmete li u obzir da vojne ambicije Rusije prijete postojanju Ukrajine, ali sve više i europskoj sigurnosti, NATO-u, kao i transatlantskoj sigurnosti", rekao je Daleep Singh, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost međunarodne ekonomije.

Washington je dosad oklijevao uvesti sankcije velikim kineskim bankama, koje su analitičari dugo smatrali "nuklearnom" opcijom zbog domino efekta koji bi se mogao dogoditi globalnom gospodarstvu i odnosima SAD-a i Kine.

Zabrinutost zbog mogućih sankcija već je navela velike kineske banke da smanje plaćanja prekograničnih transakcija u koje je uključena Rusija ili da se u potpunosti povuku iz bilo kakvog angažmana, piše Reuters.

Zbog toga su se kineske tvrtke okrenule manjim bankama na granici, a pojavili su se i 'podzemni' kanali financiranja ili korištenje kriptovaluta.