Federalna uprava civilne zaštite raspisala je tender za montiranje i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko tvrtke “Srebrena malina”.

Vrijednost ugovora procijenjena je na 190 tisuća maraka bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda je 7. rujna, kada bi one trebale biti otvorene.

Kako su objavili iz FUCZ-a tender je raspisan za slijedeće usluge: Transport, Instalacija, puštanje u rad, obuka osoblja, zakonska verifikacija ventilatora ACM812A, proizvođača Beijing Aerospace Changfeng Co, Ltd, China i u zdravstvenim objektima u Federaciji BiH.

Podsjetimo, stotinu respiratora nabavilo je poljoprivredno gazdinstvo Srebrena malina, u vlasištvu TV voditelja Fikreta Hodžića, za 10,5 milijuna KM. 

Respiratori se trenutno nalaze u skladištu tvrtke Hercegovinalijek u Rajlovcu. 

Tužiteljstvo BiH istražuje sumnjivu nabavku, a dosad su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Tijekom istrage je, između ostalog, vještačeno da ovi respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog soja koronavirusa, prenosi Radio Sarajevo.