Francuski senat podržao je sinoć zakon o obnovi pariške katedrale Notre-Dame kojoj su prošlog mjeseca u požaru uništeni krov i kupola.

Zakon je dobio podršku većine nakon dugačke debate, objavio je AFP. Prema njemu bi obnova ove pariške znamenitosti trebala biti brza. Zakon je prethodno dobio zeleno svjetlo i kod francuskih zakonodavnih tijela, iako sadrži kontroverzne iznimke od zakonskih odredbi o očuvanju okoliša i povijesnog naslijeđa, a njime je omogućeno i sklapanje ugovora s izvođačima radova bez procesa javne nabave.

U priopćenju senata stoji da je gornji dom francuskog parlamenta usvojio zakonski prijedlog Narodne skupštine uz "modifikacije", ali nije pojašnjeno o kakvim se promjenama radi.

Francuzi žele katedralu kakva je bila prije požara

Prema anketi provedenoj u travnju, većina ispitanika izjasnila se da želi obnovu katedrale upravo u onakvom obliku u kakvom je bila prije požara. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je međunarodni natječaj koji bi mogao dovesti do rješenja u kojem bi uništenu kupolu zamijenilo "suvremeno arhitektonsko rješenje".

Svod uništene kupole uzdizao se 93 metra iznad središta katedrale, a datira iz 19. stoljeća kao djelo restauratora Eugenea Violleta le Duca. Prijašnja kupola bila je uništena u 18. stoljeću.

Macronova je želja da radovi na obnovi katedrale budu završeni unutar petogodišnjeg razdoblja, no nekolicina stručnjaka je želju francuskog predsjednika proglasila preambicioznom.