Francuska vlada najavila je zabranu mobitela u osnovnim školama. Djeci će i dalje biti dozvoljeno donositi mobitele u školu, ali neće ih smjeti koristiti sve dok im ne završi nastava, čak ni za vrijeme odmora.
 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je prijedlog o zabrani mobitela još u svojoj predizbornoj kampanji u travnju, prenosi Guardian.
 
Francuski ministar obrazovanja, Jean-Michel Blanquer, rekao je kako će zabrana stupiti na snagu početkom sljedeće školske godine, u rujnu 2018. Odnosit će se na sve učenike od 6 do 15 godina, kada kreću u srednju školu.

"Poruka o javnom zdravlju za obitelji"
 
“Ponekad vam je potreban mobitel zbog učenja... Za hitne situacije, ali njihova upotreba mora nekako biti kontrolirana”, rekao je za francuski radio. Ministar je također ovaj potez opisao kao “poruku o javnom zdravlju za obitelji”, dodavši: “Dobro je da djeca ne budu često, ili uopće, ispred ekrana prije nego navrše sedam godina.”
 
Međutim, francuski sindikat ravnatelja skeptičan je oko izvedivosti zabrane. “Ova nova najava ostavila nas je u sumnji jer nam je teško shvatiti o čemu se zapravo radi. Općenito smo navikli od njih (ministarstva) da budu logični i pragmatični oko stvari, a ovdje ne možemo pronaći logiku ili pragmatizam u najavama”, osvrnuo se zamjenik glavnog tajnika sindikata, Phillipe Vincent.
 
"Ne razumijem kako će zabrana funkcionirati"

Čini se da ni učenici nisu impresionirani odlukom. “Ne razumijem kako će zabrana funkcionirati. Tko će uzimati mobitele, gdje će ih staviti, kako ćemo ih dobiti natrag?” pitao se 13-godišnji učenik pred novinarima u jednoj školi u centru Pariza.
 
U drugoj školi 12-godišnja učenica je komentirala: “To je smiješno. U mojoj školi ih ne koristimo u učionici ni za vrijeme odmora, u čemu je onda problem? Ako se nekoga uhvati da ih koristi u zahodu ili za vrijeme ručka, mobitel mu se odmah zaplijeni i dobije kaznu.”
 
Roditelji su također nesigurno oko ove inicijative. “Vjerojatno je dobra ideja kada su djeca u školi, ali ne mogu im zabraniti da ih donose u školu. Moja kći ide u školu i vraća se kući sama, a u ovo vrijeme godine mrak se spušta tako brzo da želim da ima mobitel uz sebe. Tako sam sigurnija”, rekla je jedna majka i dodala: “Umjesto zabrane, zar ne mogu ugraditi blokere signala u škole?”
 
Nastavnici i roditelji skeptični
 
Ministar Blanquer predlaže da škole ugrade ormariće u škole. “Na sastancima vlade mi ostavljamo svoje mobitele u ormarićima. Čini mi se da je to izvedivo za bilo koju grupu ljudi, uključujući i učionice”, sugerirao je još u rujnu.
 
Ali nastavnici i roditelji skeptični su i oko tog rješenja. “Hoćemo li pretvoriti školu u divovski ormarić? Napravio sam malu kalkulaciju: 5300 državnih škola s oko 500 učenika u svakoj, to je oko 3 milijuna ormarića”, kaže Vincent. “Kako će ih škola spremati? I kako će osigurati da ih vlasnici dobiju natrag na kraju nastave?” pita se Gerard Pommier, predsjednik Udruženja roditelja u državnim školama.
 
Ministar je također podržao prijedlog o uvođenju školskih uniformi, ali i naglasio da se protivi njihovom obveznom uvođenju.