Francuska za sada neće ispuniti zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim saveznicima da prihvate natrag islamističke borce iz Sirije, nego će to činiti od slučaja do slučaja, rekla je ministrica pravosuđa.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Europljane da preuzmu stotine svojih državljana koji su zarobljeni u Siriji kao borci IS-a.

Posljednja enklava Islamske države u Siriji pred padom je i Trump je u subotu zatražio od Francuske, Britanije i Njemačke da uzmu više od 800 zarobljenih boraca Islamske države i sude im.

"Za sada ne mijenjamo svoju politiku"

Trump je najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije nakon sloma Islamske države izazivajući zabrinutost u Parizu i drugim europskim gradovima da bi se džihadisti iz tih zemalja raspršili i pokušali vratiti u svoje zemlje u Europi.

"S američkim povlačenjem stvara se novi geopolitički kontekst. Za sada ne mijenjamo svoju politiku", rekla je Nicole Belloubet za France 2. "U ovom trenutku Francuska neće ispuniti zahtjeve."

Politika francuskih vlasti kategoričko je odbijanje povratka džihadista i njihovih supruga.

Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian opisuje ih kao "neprijatelje" nacije koji trebaju biti izvedeni pred sudove u Siriji ili Iraku.

Kurdske snage u Siriji u zarobljeništvu drže oko 150 francuskih državljana, među kojima 50 odraslih.

I Njemačka je ostala hladna prema Trumpovu zahtjevu.