Francuska, Njemačka i Velika Britanija su u zajedničkom priopćenju Iran proglasili odgovornim za nedavni napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, javlja Anadolija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson su objavili zajedničko priopćenje uoči 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

"Oštro osuđujemo napade na naftna postrojenja na teritoriju Saudijske Arabije izvedene 14. rujna2019. godine", navodi se u priopćenju te su izrazili solidarnost sa službenim Rijadom.

"Jasno je da Iran snosi odgovornost za napad. Nema drugog razumnog objašnjenja. Podržavamo istragu kako bismo došli do više detalja", dodaje se.

Upozorava se također da ovakvi napadi predstavljaju ogroman rizik za izbijanje sukoba u regiji.

U propćenju je ponovljena njihova posvećenost nuklearnom sporazumu s Iranom, dok su Teheran pozvali da poštuje uvjete iz sporazuma.

Prošli vikend izveden je napad na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramco. Iako su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napade, SAD tvrdi da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je službeniTeheran.

Napad na saudijski naftni kompleks koji čini pet posto ukupne svjetske proizvodnje nafte osudile su brojne međunarodne organizacije i države, uključujući i UN, EU, Tursku i SAD.