Svijet se približio broju od 301 milijuna do sada zaraženih te pet i pol milijuna umrlih s COVID-om. Ruše se rekordi dnevno zaraženih. Europske se zemlje protiv širenja zaraze pokušavaju boriti jačanjem postojećih ograničenja.

Omikron se munjevito širi svijetom. Broj slučajeva se udvostručio u Sjevernoj i Južnoj Americi, a u Europi je narastao za 65 posto.

- Upravo kao i prethodna varijanta, omikron hospitalizira i ubija ljude. U stvari, tsunami slučajeva je toliko golem i brz da preopterećuje zdravstvene sustave diljem svijeta, rekao je Tedros A. Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Francuzi po zarazi prednjače u Europi i ruše crne dnevne rekorde. Prekjučer je bilo više od 330, a jučer više od 260 tisuća slučajeva novooboljelih.

- Brojke me brinu. Dakle jasno je da sada postaje prilično zabrinjavajuće. Prvi put stvarno osjećam pritisak, rekao je Julien Chaouat, Pariz.

Francuski parlament odobrio je strože mjere u borbi protiv koronavirusa. Među njima će COVID potvrda o cijepljenju postati obvezna za ulaz u ugostiteljske objekte.

- Sada stvarno samo trebamo naučiti živjeti s virusom. Virus mutira i bit će i zasigurno još drugih varijanti, kaže Capucine Sziader, Pariz.

I u Italiji crne brojke. U posljednja 24 sata gotovo 220 tisuća slučajeva zaraze. Rim je stoga odlučio uvesti obvezno cijepljenje za sve starije od 50 godina.

U Njemačkoj se ograničava daljnji pristup ugostiteljskim objektima. U njih će moći samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a uz to moraju biti negativno testirani ili da su primili treću dozu cjepiva.

- Za mene to znači da ćemo se morati pripremiti za obvezno cijepljenje. Kancelar Scholz je to najavio za početak veljače, naglasio je Hendrik Wust, ministar predsjednik Sjeverne Rajne Vestfalije, CDU.

Zaraza ne posustaje ni u našem okruženju. U Bosni i Hercegovini danas više od 2 tisuće novozaraženih osoba. U mostarskoj Covid-bolnici je 116 pacijenata i velik je pritisak na zdravstvene djelatnike.

- Prosjek oboljelih je uglavnom oko 70 godina s pridruženim komorbiditetima i samim tim za zdravstveni sustav to je iznimno opterećujuće jer kada se COVID sanira, slijede komplikacije, tako da su opterećenja iznimna, rekla je Svjetlana Grgić, voditeljica COVID-bolnice Mostar.

I u Sloveniji više od 4 tisuće novooboljelih. Zbog brzog širenja omikron varijante slovenska je vlada smanjila karantenu s 10 na 7 dana. Zaraznija omikron varijanta podsjetnik je da kraj pandemije još nije na vidiku.