U vremenu kada su proslave zlatnoga pira postale vijest, a stopa razvoda svake je godine sve veća i veća, parovima s dugim bračnim stažem često se postavlja pitanje što je recept za ostanak u braku. Je li to međusobno razumijevanje, poštovanje, spremnost na kompromise itd.

Odanost braku znači tendenciju ostajanja u braku čak i kada postoje problemi. To znači da oni partneri koji su odani braku ustrajavaju u zajedništvu i onda kada postoje veća neslaganja. Ti partneri imaju želju sačuvati brak te se obično i više trude rješavati probleme koji su u bračnom životu neizbježni.

Odanost braku nije osobina s kojom se rađamo. Ona se dobrim dijelom stječe u vlastitoj obitelji. Svako dijete odmalena uči od svojih roditelja obrasce bračnih odnosa. Na temelju svega toga stvaraju predodžbe iz kojih se u kasnijoj dobi oblikuju stavovi o braku, a naposljetku i odluka o ulasku u brak i ostanku u njemu. Svakodnevna svjesna odluka o odanosti bračnoj vezi pridonijet će ne samo tome da brak bude dugotrajan, već i sretan.

Takav sretan i dugotrajan brak imali su i imaju Ante i Danica Baketarić iz Rumboka. Oni su jučer u krugu svoje obitelji proslavili 50 godina zajedničkog bračnog života. Vjenčali su se 16. siječnja 1974. godine u Rumbocima. U svome braku narodili su petero djece (četiri sina: Dragan, Mijo Franjo i Ivan, i jednu kćer: Mariju), a djeca su im podarila sedamnaestero unučadi i jedno praunuče.

Pod svetom misom u 14 sati zahvalili su Bogu za sve darovano u zajedničkom životu, te molili za blagoslovljen i miran nastavak života.

Nakon svete mise, slavlje je nastavljeno za zajedničkim stolom u krugu obitelji i rodbine.

Anti i Danici od srca čestitamo na ovoj lijepoj obljetnici i primjeru bračnog života, te im želimo još dugi niz godina u zajedništvu i veselju sa svojom obitelji uz Božji blagoslov.

Tekst i foto: Franjo Iličić