Ni jedan uređaju u fizioterapiji nije tako hvaljen koliko stol za rastezanje kralježnice, tj. ekstenzomat. Razlog tome je što ekstenzomat pomaže često u slučajevima gdje ostale terapije ne pomažu, te mnoge pacijente skloni s operacijskog stola.

Budući da je Fizioterapija Sušac ustanova koja se na ovim prostorima na najprofesionalniji način bavi problemima kralježnice, u ovome tekstu otkrit ćemo istine i zablude u vezi ekstenzomata.

Istine i zablude u vezi ekstenzomata

Radi se o rastezanju kralježnice, uglavnom kontinuiranom silom, s ciljem da se rastave zglobovi oko diska i s time smanji pritisak na sami disk i njegovu jezgru, koja je protrudirala i pravi pritisak na ovojnicu kralježnične moždine ili živac.

Radi se o rastezanju kralježnice, uglavnom kontinuiranom silom, s ciljem da se rastave zglobovi oko diska i s time smanji pritisak na sami disk i njegovu jezgru, koja je protrudirala i pravi pritisak na ovojnicu kralježnične moždine ili živac.
 
Mnogi pacijenti misle da je živac pritisnut vertikalno (između dva kralješka) te će tijekom terapije ekstenzomatom bol odmah popustiti, no to nije tako. Pritisak živca se dogodio u horizontalnom smjeru, jer je disk koji se nalazi između dva kralješka protrudirao natrag (nabubrio, raširio se).



Što se dogodi s nogometnom loptom na kojoj netko dugo sjedi?
 
Umjesto prvobitnog oblika poprimi jajoliki oblik te se raširi. Taj princip širenja prema natrag imamo s diskusom koji je konstantno opterećen velikim silama (dugotrajno sjedenje, pregnuti rad u vrtu, svaki položaj u kojemu je osoba dugotrajno savijena naprijed).
 
Kralježnica je uvijek u opasnosti kada se izgubi prirodna lordoza (zakrivljenje) donjeg dijela kralježnice. Jednostavnim rječnikom rečeno, možemo reći da se disk “napuhao” prema natrag.

Da bi terapija bila učinkovita, radi se dan za danom te je potrebno minimalno pet dolazaka, nekada čak i do dva tjedna.

Mlađi pacijenti pogodniji su za ovu terapiju, kao i pacijenti koji dugo sjede ili pak imaju išijas.

Postavlja se pitanje što je u tome slučaju funkcija ekstenzomata?

Njegova funkcija je prvenstveno da kontuiranom trakcijom rastavi kralješke koji su zbili disk, te time napravi mjesta da se protruzija, koja je inače meka poput želatine, vrati u svoje mjesto. Nakon što disk izgubi svoju neprirodnu izbočinu koja je pritiskala živac, bol i ostali problem nestaju.

Sva eventualna pitanja ili dodatne konzultacije, kao i zakazivanje termina, možete obaviti na Facebook stranici Fizioterapija Sušac, ili pozivom na broj 063/748-988.