U četvrtak, 14. rujna u župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, vjerni puk okupio se kako bi se molio i poklonio Uzdolskim žrtvama.

Bilo je to prisjećanje na događaj prije 30 godina kada su pripadnici Armije RBiH počinili strašni ratni zločin ubivši u selu Uzdol 41 katolika Hrvata (29 civilnih osoba i 12 pripadnika HVO-a).

Program tridesete obljetnice je počeo u 10.30 sati čitanjem imena ubijenih i poginulih, potom su u predstavnici članova obitelji žrtava, izaslanstva udruga i društveno-političkih institucija položili vijence, zapalili svijeće te se kratko pomolili.

Misnom slavlju za uzdolske žrtve kao i za sve poginule, uz koncelebraciju više svećenika, predsjedao je mons. Pavo Jurišić, prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog.
 


Riječi dobrodošlice i zahvale izrekao je mjesni župnik vlč. Ivan Ivančević.

Kao i prethodnih godina, prije završnog blagoslova i otpusta naroda u Memorijalnom centru uslijedila je Molitva za pokojne odnosno Opijelo.

Poslije euharistijskog slavlja upriličeno je druženje u kripti.



"Uzdolu za sjećanje i nadu"

Povodom obilježavanja 30. godišnjice uzdolske tragedije BK Rama Zagreb organizirao je biciklistički maraton "Uzdolu za sjećanje i nadu" koji je u utorak krenuo iz Zagreba na Uzdol.

Skupina od 8 biciklista, koju čine članovi BK Rama te članovi BK Sveta Nedelja, BK Krpelj i BSU Tigrovi, stigla je u srijedu u Ramu a danas su, zajedno s ramskim biciklističkim klubom "Ventus" sudjelovali na sv. Misi i komemoraciji.