Danas, na spomendan Kristove muke i smrti na križu, Obrede Velikoga petka u prozorskoj župnoj crkvi s početkom u 18 sati predvodio je župnik vlč. Stipo Knežević.
 
Nakon biblijskih čitanja, vjernici su pobožno slušali pjevanu Muku kako ju je zapisao evanđelist Ivan. Riječi evanđeliste pjevao je vlč. Ljubo Zadrić. Isusove riječi pjevao je župnik Stipo, dok su riječi drugih osoba, koje spominje taj dio evanđelja, pjevali članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Olge Kikić, SMI. Služba riječi završila Sveopćom molitvom Crkve.

U drugom dijelu Obreda, nakon razotkrivanja i pokazivanja, uslijedilo je ljubljenje križa, a potom je u posljednjem dijelu Obreda upriličena podjela Sv. Pričesti.

Uz župnika u Obredima su sudjelovali slijedeći svećenici: Ivan Bošnjak, Milan Ivančević, Ljubo Zelenika, Ljubo Zadrić, a njima se u drugom dijelu pridružio i župni vikar Stjepan Didak.

Svoj obol pored ostalih dali su i ministranti, sjemeništarci te dvije mlade čitačice.

Obredi Velikoga petka u filijalnoj crkvi sv. Josipa na Lugu upriličeni su s početkom u 16:30 sati.

Kao i na Veliki četvrtak, župna crkva bila je otvorena do ponoći za molitvu i promišljanje, a vjernici su imali imati priliku za sv. Ispovijed od 21 sat.

U jutarnjim satima Velike subote, 15. travnja, blagoslov hrane (Posvetalica), u filijalnoj crkvi sv. Josipa na Lugu predviđeno je u 8:30 sati, a u prozorskoj župnoj crkvi u 9:30 sati kada će biti blagoslovljeno i veliko Uskrsno jaje na trgu dr. Josipa Stadlera.

U 11 sati u župnoj crkvi vjernici će imati prigodu pristupiti sakramentu sv. Ispovijedi.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić