U Domu kulture u Prozoru održana je komemoracija za ratnog zapovjednika Brigade "Rama" pokojnog Marinka Zeleniku.

Komemoracija je započela himnom i prigodnom minutom šutnje za sve pokojne branitelje. Nakon toga govor je održao ramski gvardijan fra Andrija Jozić.

"Pokojni Marinko rođen je 20. svibnja 1960. u Uzdolu u Rami. Učio je i radio od svojih starih. Nismo željeli rat, ali netko je odlučio u ime nas da bude. Naša generacija na rat je odgovorila ustajanjem i branjenjem onoga što jesmo i u što vjerujemo, pa tako i pokojni Marinko. Oni najspremniji, kao on, stali su na čelo. I tako je počeo naš hod. Obnašao je najteže dužnosti koje su se od njega tražile. Iako su mu ubili mater u masakru na Uzdolu on nikada nije dopustio da bol promjeni njegovo srce i njegovu ljudskost i nikada nije želio osvetu. Primjerom je pokazao kako se može nadići bol. A u usamljenosti i borbi za slobodu nakon rata obolio je, i tu je bitku, na žalost, prerano izgubio", kazao je u svom obraćanju Petar Kolakušić, bivši načelnik Brigade Rama.
 


Dirljivim riječima skupu se obratio i Josip Prskalo, predsjednik Udruge 3. bojne Brigade Rame Uzdol koji je kazao: "Kad je Uzdol poklan ti si bio toliko velik da si rekao da ne smijemo raditi osvetu. Mnogi krivokletnici su te željeli uništiti pa si morao otići od doma i od obitelji. Tada si nam dao lekciju da se čast hrvatskog branitelja može sačuvati i obraniti do kraja..."

Prisutnima se također obratio i don Tihomir Šakota, konavoski župnik, koji se zahvalio svima a posebno obitelji Prskalo koji su srcem i dušom bili uz obitelj pokojnog Marinka.

Glazbeni dio programa komemoracije uveličali su Davi Glibo i Ivan Vlajčić, a program je vodila Branka Dijaković

Posljednji ispraćaj pokojnog Marinka bit će danas (petak) na mjesnom groblju u Prozoru, u 13 sati.

Foto: Franjo Iličić / rama-prozor.info