Nesvakidašnje prizore uslikane i snimljene mobitelima dobili smo iz Rumboka. Roj pčela, njih tisuće, na šljivama kod Mate Jurića i Franje Džolana dok ih love i nastoje vratiti u njihove košnice.

Od pčelara doznajemo da se pčele najčešće roje u travnju i svibnju. To je prirodni proces održavanja vrste i širenja zajednica. Jedan dio njih se odvaja, matica odlazi s rojem, a nova zajednica ostaje u košnici. Ne mogu dvije matice ostati u istoj košnici.
 

Tri su moguća scenarija i razloga zbog kojih su pčele napustile svoju košnicu. Moguće je da su pčele ostale bez hrane u košnici pa su je morale napustiti. Postoji mogućnost da su trošile više hrane zbog tople zime a treći scenarij je da je košnicu napao neki od nametnika zbog čega su pčele morale potražiti novi dom.

U potragu za novim domom pčele uvijek kreću u roju u kojem ih može biti od 20 do 30 tisuća, najčešće u svibnju.  Pčela matica ih povede, izvidnice traže novi lokaciju.  Novi dom obično  pronađu kroz dva dana. Ako im se neka lokacija ne svidi, krenu dalje. Zanimljivo je da je u slučaju rojenja upravo podne vrijeme kad ih se najčešće može vidjeti.

Bilo kako bilo, ljepše ih je gledati na fotografijama nego uživo sresti se s rojem bijesnih pčela!