Već je postalo tradicionalno da na dan održavanja Sinjske alke, Gospi Sinjskoj, hodočaste vjernici iz Rame. Za njih je danas u svetištu slavljena sveta misa.

Misno slavlje za hodočasnike predvodio je fra Andrija Jozić, ramski gvardijan. U koncelebraciji su bili livanjski gvardijan fra Marko Ešegović i gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. Svetu misu svojim pjevanjem uzveličao je zbor župe Rama-Šćit i Etno skupna “Čuvarice”.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio sinjski gvardijan fra Marinko koji je srdačno pozdravio okupljene hodočasnike te ramskog gvardijana darivao s monografijom Alke i srebrenjacima izrađenim povodom 300. obljetnice Alke. Također, Svetište je u suradnji s Viteškim alkarskih društvom za hodočasnike iz Rame osiguralo 50 ulaznica za Alku. Fra Marinko se okupljenima zahvalio na dolasku te najavio dolazak velikog broja Sinjana na proslavu Male Gospe u Rami.

Iako su stoljeća prošla, čuvaju čvrsto u krvi Ramljaci i Sinjani sjećanje na povijest, selidbu iz Rame u Sinj i zajedničke pretke. Hodočašće pokazuje čvrstu vezu i odanost Sinjana svojim korijenima iz Rame.

Foto: Tomislav Bošnjak / Rama-Prozor.info