Danas, 13. lipnja u župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol, proslavljen je spomendan sv. Antuna Padovanskoga, prezbitera i crkvenog naučitelja.

Euharistijsko slavlje na otvorenome kod zavjetne kapele sv. Ante na lokalitetu Komin predslavio je mjesni župnik vlč. Miljenko Džalto.

Vjernici su prije početka slavlja sv. Mise imali prigodu za osobnu Ispovijed te obavljanje osobnih zavjeta.

Tijekom Službe Riječi tekstove prigodnih čitanja pročitala je mlada čitačica Marija Stojanović, a nakon što je navijestio tekst Markova evanđelja, nazočnima se obratio župnik Miljenko.

U prigodnoj propovijedi iznoseći pojedine detalje iz životopisa sv. Antuna, vlč. Miljenko u završnom dijelu propovijedi pozvao nazočne da po primjeru ovoga u narodu omiljenoga sveca nastoje: moliti, slaviti, opraštati, ljubiti, zahvaljivati, ne zaboravljati svoje hrvatske korijene, učvrščivati svoju vjeru i „grleći maleno djete Isusa“ koračaju na putu ka vječnosti.

U završnom govoru, prije završnog blagoslova, otpusta te podjele slatkiša najmlađim hodočasnicima, župnik još jedanput izrekao riječi zahvale na dolasku (između ostalih i „malenim“ župljanima koji su došli biciklima) te očekivanja vezana za nastavak druženja uz neizostavne „užine“.

Svečanost Misnoga slavlja svojim pjevanjem uljepšao je dio članova mješovitog župnog zbora „fra Stjepan Barešić“ Uzdol.
Hodočasnici su se poslije Misnog slavlja nastavili družiti na obližnjoj livadi uz već spomenute „užine“, igre te pjesme.

Inače, ovaj je lokalitet u narodu je poznat od davnina kao mjesto hodočašća, obavljanja osobnih zavjeta te slavlja sv. Misa, ali isto tako i mjesto susretanja i druženja. U vremenu prije Domovinskoga rata, osim župljana župe Uzdol, na današnji dan, sv. Anti na Komin hodočastio je veliki broj hodočasnika iz Neretvice te ostalih dijelova ramskoga kraja.

Nakon stradanja, protjerivanja i raseljavanja u Domovinskome ratu i nakon njega, danas se okupi manji broj vjernika, ali i dalje ima onih koji hodočaste na ovo mjesto.

Nada da će ovo zavjetno mjesto i ostati i opstati kao mjesto molitve i u budućnosti, svakako su mladi i djeca koja zajedno sa svojim roditeljima hodočaste sv. Anti.
 
Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: Stipo Bošnjak