Pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar, danas, 26. studenoga na nedjelju i svetkovinu Krista Kralja, predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojega je posvetio novi oltar i blagoslovio obnovljenu župnu crkvu sv. Antuna Padovanskoga Gračac. U koncelebraciji je bilo 10 svećenika na čelu s mjesnim župnikom fra Matom Topićem, ramskim dekanom.

Na samome početku nazočne je pozdravio fra Mato, a potom je biskup Pero blagoslovio vodu kojom je poškropio oltar i nazočne.

Tijekom nadahnute i prigodne propovijedi biskup je između ostaloga istaknuo promišljanja vezana za RADOST I ZAHVALU.
Poslije homilije, uslijedila je posveta oltara. Prigodne molitve, litanije svih sveti, pomazanje svetim uljem te paljenje tamjana na pet mjesta na oltaru. Nazočni Božji narod je obred pratio pobožno i dostojanstveno. Uslijedilo je čitanje povelje te pohrana moćiju (relikvija) iz staroga oltara u novi.

Na koncu misnog slavlja riječ zahvale je uputio župnik fra Mato. Župnik se prije svega zahvalio dragome Bogu, a potom župljanima, Općini Prozor-Rama, nekim institucijama iz Njemačke i Švicarske te kumovima za oltar, kipove, tabernakul i ambon, odnosno svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli obnovi i izgradnji župne crkve. Prije završnog blagsolova i otpusta naroda, biskupu Peri, kiparu Petru, kumovina (tj. njihovim zastupnicima) ... uručeni su prigodni pokloni, a riječi čestitke župniku Mati i župljanima uputio je predvoditelj euharijstijskog slavlja.

Slavlje je pjesmom uveličao mješoviti župni zbor pod vodstvom gđe Biljane Glibo.

Tmurno i kišno vrijeme nije spriječilo okupljene vjernike da radost susreta podijele i kod obiteljskog stola. Narodno veselje upriličeno je u i ispred velike župne dvorane, a nazočne je u ovoj proslavi zabavljali slavonski tamburaši.

Zbog lošeg stanja stropa ove godine, nakon krizme, početkom svibnja, zaočela je sanacija i rekonstrukcija župne crkve. Pola godine euharistijska slavlja i druge pastoralne  aktivnosti odvijala su se bila u župnoj dvorani koja je izgrađena ranije. Prilikom ovih radova koji su u većem dijelu sudjelovali domaći radnici i poduzeća, riješen je problem stropa, poda, urađen je novi oltar, ambon, tabernakul,a također su uklonjeni stubovi kroz crkvu.

Oltar je izradio akademski kipar Petar Dolić. Na samom oltaru uklesan je zanimljiv simbol koji se često može vidjeti kao tetovirani znak kod ramskih žena. Kipar Dolić je izradio također i tabernakul i ambon. On je izradio i Gospin kip i Svetog Ante. Poznati umjetnik Đuro Seder oslikao je oltarnu fresku te se pobrinuo za vitraje na prozorima.

Ispred crkve je postavljeno spomen obilježje poginulima u Drugo svjetskom ratu i u Domovinskom ratu.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić