Za današnji dan slobodno možemo reći kako je povijesni za medicinu u Bosni i Hercegovini, a osobito za SKB Mostar.

Naime, u ovoj bolnici otvorena je prva angio sala sa najnovijom tehnologijom koja će na godišnjoj razini spašavati stotine života. Radi se o uređaju koji omogućuje ulazak u krvne žile glave i pomoću kojega se iz krvnih žila uklanja tromb ili se doslovno krpi krva žila u glavi koja je pukla. Uređajem kojeg je SKB Mostar platio oko 2,5 milijuna maraka će upravljati prof.dr.sc Marko Radoš, jedan od vodećih svjetskih invazivnih radiologa. Prof. Radoš već godinama skoro svakodnevno provodi slične zahvate u zagrebačkim bolnicama, a od sada će voditi i tim u Mostaru koji će raditi isti posao, piše Pogled.ba

"Uređaj koji je dijagnostički, angiografski i terapijski trenutno je najsuvremeniji u Bosni i Hercegovini. On će omogućiti neuroradiolozima, radiolozima i neurolozima da uvedu u BiH potpuno novu dijagnostičku i terapijsku metodu i ona je primarno vezana za liječenje krvnih žila u području glave. Govorimo o embolizaciji aneurizmi koje su pukle i krvare u glavi, žila u glavi koje su začepljene i ovaj uređaj će nam omogućiti da izvadimo tromb iz glave ili doslovno zakrpimo krvnu žilu u glavi koja je pukla", pojašnjava nam prof. Radoš na današnjoj svečanosti otvaranja angio sale u SKB Mostar. 

Da bi se sve to odigralo, mora se imati stručni tim koji uključuje radiologa, neurologa, neurokirurga i taj tim mora biti dostupan 24 sata dnevno za intervenciju. Uvijek se radi o hitnim procedurama koje je potrebno provesti u što kraćem vremenu. 

"Dr. Gojko Bogdan bio je kod nas u Zagrebu već dugo vremena na edukaciji, kao i dvojica njegovih kolega. Godine su uložene u njihove edukaciju i ja se nadam kako ćemo u idućih mjesec-dva dana pružati ovakvu uslugu našim pacijentima. Nismo otvoreni za pomoć samo stanovnicima Hercegovine nego cijele BiH. Mi možemo početi sutra sa intervencijama, ali je potrebno učiniti još neke pripreme kako bismo imali stabilan i siguran početak ove priče", naglašava prof. Radoš. 

Nazočnima se obratio i ravnatelj SKB Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić koji je rekao kako je angio sala samo jedan dio priče, dok je drugi dio najsuvremeniji CT uređaj na ovim prostorima bez kojega bi ova priča bila teško provodiva. 

"Drugi aparat kojeg smo kupili je novi CT aparat koji je takav prvi na ovim prostorima. Prvi takav aparat se nalazi u Zurichu u Švicarskoj. Angio sala nas je stajala oko 2,5 milijuna maraka, dok je novi CT aparat vrijedan oko dva milijuna maraka. Mi sada imamo na čekanju 20 pacijenata koji čekaju zahvate na ovakvim aparatima i nadamo se da ćemo im što prije pružiti potrebnu pomoć i kako će u konačnici to biti zdravi ljudi koji će normalno nastaviti svoje živote", poručio je Kvesić. 

I federalni ministar zdravstva prof. dr. sc. Vjekoslav Mandić  pozdravio je nazočne te poručio kako je iznenađen onim što ga je dočekalo u SKB-u Mostar.

"Iskreno, nisam znao da se radi o uređajima zadnje generacije i iznenađen sam činjenicom da nešto ovakvo imamo na ovim prostorima. Mi ćemo pokušati osigurati potporu za ovakve projekte koji su pokazatelj kako se zdravstveni sustav treba razvijati", rekao je ministar Mandić.

Očekuje se kako će zahvaljujući novim aparatima i znanju prof. Radoša i njegovog tima godišnje biti spašeni životi oko 100 pacijenata. Velika brojka i pokazatelj kako se i u vremenu krize i pandemije koronavirusa mogu napraviti veliki i pozitivni iskoraci.