Jučer je na Zvirnjači održan memorijalni  turnir u spomen na legendu ovog kraja Miljenka Keškića. Godišnji odmori i ljubav prema rodnom kraju i korijenima privukla je i ove godine veliki broj Zvirnjačana, a sjećanje na ovog čovjeka bio je dodatni poticaj svima da dođu. Mijenko je bio igrač Dinama, sudionik je i Domovinskog rata. Pamte ga kao legendu ovog kraja koja je rano preminila. Njegov rođak Ante Keškić, poduzetnik koji inače živi u Zagrebu, veli: “Zvirnjačani ne zaboravljaju svoje junake, a posebno me raduje što ima dosta mladih koji žele doći na ognjišta svojih pradjedova“. Iako rođeni u Austriji, Njemačkoj odredište za godišnji ima je Zvirnjača, a poslije gdje stignu. „Neki dolaze i više puta tijekom godine, za proslavu sv. Ante, za Svi Svete“-navodi nam Tomislav Keškić.

Na turniru je sudjelovalo sedam ekipa, a pobjednicima su uručeni i pehari. Nakon iscrpljujućih utakmica za sve sudionike i navijače je uslijedio zajednički ručak pod šatorom. Osvježenje su mogli potražiti u novootvorenom kafiću Hajdučke vrleti u kojem su često gosti i Ramljaci. Kafić je u vlasništvu Ivana Jurića.

Organizatori su mještani zaselka Latinuk koji djeluju kao složna braća u svim aktivnostima koje se događaju.

Prvi dojam  prilikom dolaskom u Zivrnjaču  stvara pomisao da ste možda zalutali u neko drugo planinsko selo koje je puno života i mještana. Inače ovdje na nadmorskoj visini od 1131 metara borave i žive samo dvije-tri obitelji tijekom cijele godine.

Kad pogledate okolicu, vidjet ćete da se u ovom mjestu grade i nove obiteljske kuće, stare se obnavljaju i osposobljavaju za normalan život. Imaju dosta upita i za iznajmljivanje.

Trude se očuvati tradiciju i vjeru. Crkva  sv. Ante nedjeljom je puna, a svoju povezanost s Ramom ostvarit će njih desetak malom žrtvom - pješačenjem na Šćit na uočnicu Velike Gospe.

Našim susjedima iz Zvirnjače želimo ugodan godišnji odmor u rodnom kraju.

Božana Nikolić / Rama-Prozor.info