23. lipnja 2022. godine održana je 11. po redu dječja smotra folklora Hrvata u BiH. Na smotri je sudjelovalo 7 društava među kojima je HKUD „Rama“. Društvo se predstavilo s koreografijom „Ja malena košulja šarena“ igre, plesovi i pjesme ramskoga kraja, koreografkinja i voditeljica društva je Biljana Glibo.

Hkud Rama osnovano je 19. srpnja 2008 godine. Ciljevi društva su njegovanje i unapređenje kulturnog života, očuvanje i promicanje narodnih igara, plesova i običaja hrvatskoga naroda Rame, te promicanje duhovne tradicije kraja čuvanjem i njegovanjem njene izvornosti i osobnosti . Sve što njeguju prenose i na mlađe naraštaje te tako postaju pravi čuvari Ramskoga blaga i istinske čuvarice hrvatskih ognjišta u svome kraju. Društvo broji 86 člana. Pri društvu djeluje etno skupina „Čuvarice“ i škola folklora. Društvo je organizator manifestacije „Ramski dani kulture“.

Kroz školu folklora HKUD-a Rama  od 2008. godine prošlo je na stotine djece. Oduševljena sam i Bogu zahvalna na svakom članu i članici svih ovih godina. Ljubav i odgovoran pristup prema radu jedna je od karakteristika ove djece ovih mladih naraštaja koji su čuvari baštine našega kraja i s kojima ramska tradicija ima budućnost.

Jedno ovakvo putovanje i sudjelovanje na smotri jeste velika promocija našega kraja na kojoj možemo pokazati svu ljepotu tradicije koju posjedujemo i na koju smo ponosni, ovo je prilika da se upoznamo i sa drugim društvima da zajedno zapjevamo i zaplešemo, rekla je za naš portal voditeljica skupine Biljana Glibo.

Prijevoz na smotru platili su roditelji djece.