Nakon priprema za doživotne zavjete koje su održane od 3. do 27. kolovoza na Franjevačkoj teologiji i u Kući mira Franjevačkog samostana Reama-Šćit, danas su u Busovači četvorica kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene položili doživotne zavjete. Među kandidatima je i Ramac, fra Mile Beljo.

Fra Mile je prvi fratar iz roda Belja iz Mluše, sin je Marije i Mije Beljo. 

Nakon završene godine novicijata u samostanu Livno-Gorica 2016./17., upisao je studij teologije u Sarajevu. 

Večeras su na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu zazivom Duha Svetoga započele pripreme za doživotne zavjete trinaestorice mladih franjevaca. Pripreme za doživotne zavjete svake godine održavaju se na razini Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara te u zajedništvu s braćom franjevcima konventualcima, kapucinima i trećoredcima. Ovogodišnji organizator je Franjevačka provincija Bosna Srebrena koja ima četvoricu kandidata: fra Mile Beljo, fra Nikola Livaja, fra Drago Blažević i fra Stjepan Orkić. 

Među preostalom devetoricom kandidata još su: fra Juraj Gelemanović član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Marko Pudar član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Franjo Čolakovac član Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sv. Jeronima te šestorica članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM: fra Ivan Slišković, fra Fran Ćorić, fra Ivan Crnogorac, fra Marko Galić, fra Marin Mikulić i fra Slaven Tomić.

Pripreme se održavaju od 3. do 27. kolovoza 2021. godine u Sarajevu na Franjevačkoj teologiji i u Kući mira u samostanu Rama-Šćit na obali Ramskog jezera. Među predavačima bit će: fra Mile Babić, fra Anto Popović, prof. Sandra Bjelan Guska, fra Bojan Rizvan i dr.

Kandidatima za doživotne zavjete želimo obilje Božjeg blagoslova te da ih na njihovom redovničkom putu prati zagovor Blažene Djevice Marije, Kraljice i Majke Franjevačkog reda i našeg serafskog oca sv. Franje.

Mladi franjevac, Mile Beljo, prvi je fratar iz roda Belja iz Mluše. Fra Mile je sin Marije i Mije Beljo. Od ranog djetinjstva do danas jednostavan i skroman, spreman pomoći kako u obiteljskim poslovima tako i u seoskoj zajednici. Iskoristili smo njegov boravak u Mluši i razgovali o Milinom putu od dječaka do mladog franjevca.