Muškarca iz BiH za kojeg se sumnja da je borac tzv. Islamske države pretresaju pripadnici Sirijske demokratske snage (SDF) nakon što je napustio posljednju teritoriju pod kontrolom IDIL-a u Baghouzu, na sjeveru sirijske Deir Ezzor provincije 1. ožujka 2019. godine.

Dvjestotinjak pripadnika tzv. Islamske države predalo se u Baghouzu nakon žestokih borbi tijekom vikenda, ali je moguće da ih se još oko 1.000 tamo krije, priopćeno je u ponedjeljak, prenosi N1.

Fotoreporter Agencije France-Presse Bulent Kilic fotografirao je borce tzv. Islamske države koji su se predali, a među njima je, kako se navodi, i državljanin BiH s fotografije čiji identitet nije otkriven.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju američku podršku, okružile su posljednju enklavu tzv. Islamske države istočno od Eufrata, mjesto Baghouz, već nekoliko tjedana.

Iako bi poraz boraca ISIL-a u Baghouzu predstavljao prekretnicu u borbi protiv Islamske države, pretpostavlja se da će radikalna grupa ostati značajna prijetnja po sigurnost u Siriji i u Iraku.

Sirijska vojska preotela je kontrolu nad Sukhnom od samoproglašene  Islamske države u 2017. nakon što je potisnula borce ISIL-a u središnju Siriju.

Neki od njenih boraca ostali su, ipak, u pustinjskoj regiji i izvode napade na položaje i konvoje vladinih snaga, prenosi Reuters.