U srijedu, 11. veljače, u župi Presvetog Srca Isusova Prozor, svečano je obilježen spomendan Gospe Lurdske i na Svjetski dan bolesnika.

U vremenu prije početka sv. Mise, predvođeni s. Olgom Kikić, SMI uz suradnju gđe. mr. Biljane Glibo i najmlađe članove župne zajednice, upriličen je prigodni program. Tijekom 20-minutnog  programa djeca su izvela 11 točki koje su bile prožete recitacijama, pjesmom i pokretima.

Euharistijsko slavlje u 17 sati u župnoj crkvi uz suslavlje župnog vikara vlč. Ivana Butuma, predvodio je i tijekom njega propovijedao prozorski župnik vlč. Stipo Knežević.

Tijekom Službe riječi, pored ostalih svoj obol u čitanju dala je i ravnateljica JU Doma zdravlja „Rama“ gđa. dr. Mara Anđelić koja je pročitala tekst prigodnoga čitanja.

Nakon što je vlč. Ivan navijestio tekst Markova evanđelja, nazočnima se obratio župnik Stipo.  U završnom dijelu prigodne propvijedi pozvao je nazočne na molitvu i što zauzetiju brigu oko bolesnika i onih koji im pomažu  u teškim trenutcima bolesti, nemoći ili starosti.

Poslije završnog blagoslova, svi oni koji su to željeli imali li su priliku primiti Bolesničko pomazanje.

Nakon završetka euharistijskoga slavlja u župnoj mulitimedijalnoj dvorani za djelatnike Doma zdravlja „Rama“ te za pozvane uzvanike, upriličeno je prigodno druženje i domjenak uz neizostavnu pjesmu.

Inače, Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače na spomendan blažene Djevice Marije Lurdske. Ustannovio ga je blagopokojni papa sv. Ivan Pavao II., 1992. godine, ne bi li potaknuo sve ljude da promisle o svojim mogućnostima u brizi i njezi oboljelih. Namjera je i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i volonterima koji su u središte svoga djelovanja stavili bolesnike i njihove potrebe. Dan bolesnika ne bi trebao biti samo dan posjete bolesnika, starih i nemoćnih osoba i bolesne djece, već dan kada bi svi bar nakratko trebali podići u sebi svijest, dan koji pokreće ljude u izgradnju bolje, sigurnije i humanije zajednice.
 
Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: župa Prozor