Mirko Filipović gostovao je u emisiji najpoznatijeg MMA novinara Ariela Helwanija koji ga je najavio kao živuću sportsku legendu. Cro Cop je morao još jednom uvjeriti fanove, posebno one s druge strane Atlantika, da je doista odlučio završiti svoju bogatu karijeru.

"Da, nažalost, istina je. Postoji vrijeme kada treba reći dosta. Imao sam puno ozljeda, rekao sam da ću se boriti dokle god mi je to užitak, ali više nema smisla. Čeka me operacija koljena s kojim sam imao puno problema. Rekao sam i da ću možda nastupiti u oproštajnoj borbi u Japanu, ali samo ako mi nakon operacije zdravstveno stanje dopusti", prenosi index.hr

"Dokle god sam živ u meni će gorjeti ta vatra. Trenirat ću dok sam živ. Navršio sam 42 godine, imam obitelj, a ovaj sport nije kao košarka - ako izgubite ponekad ozljede mogu biti teške. Moj sin ima 14, a mlađi 6 godina. Zamislite kako bi se osjećao da me kako me netko završava `ground and poundom` kao ja King Moa. Teško je, stresan je to posao".

"Neprocjenjivo je otići na ovaj način"


Ni godine ni ozljede nisu spriječile Cro Copa da se bori triput u dva dana i osvoji Rizinog Grand Prix.

"Iskreno, tijekom borbe ne osjećam bol niti probleme s koljenom. Osjećao sam se dobro, ali na treninzima i ujutro kad se probudim osjećam bol u koljenu. Mnogi nisu znali kada treba stati. Uvijek ima mlađih i jačih boraca koji dolaze i vjerujem da me mnogi žele i dalje gledati u borbama, ali neprocjenjivo je otići na ovaj način, kao pobjednik u mirovinu".

Bi li otišao i da nije pobijedio?

"Teško je sada to reći, lako je biti general nakon bitke. Dogodilo se kako se dogodilo. Rekao sam već 2-3 puta da je kraj, jednom borac uvijek borac, ali ovaj put je zaista kraj. Za mene je neprocjenjivo otići na ovakav način. Nitko nije nepobjediv, svi gube, ali važno je na koji način napuštate sport".

Kako je bilo boriti se protiv Baruta, estonskog teškaša i sumo borca od 180 kilograma?

"Iskreno, Baruto je bio najslabija karika. Težak je i ogroman, ali nema nikakve vještine. Može biti opasan ako je na vama jer ga ne možete skinuti sa sebe, ali nisam mu dao da me sruši. Bio je najlakša točka na putu do finala. Baruto je slavan sumoborac i u Japanu ga ljudi žele gledati. On je velika zvijezda u Japanu, a to je biznis i priliku da se bore za titulu dobiju i oni koji baš i ne zaslužuju".

"Nokautirao bih Wanderleija, zato se uplašio"

Cro Cop se u Japanu trebao boriti protiv Wanderlija Silve, no legendarni Brazilac se povukao zbog ozljede što je razbjesnilo Mirka pa Wanda napao preko Facebooka i medija.

"Ne volim takva prepucavanja, ali znao sam da će tako biti. To što je napravio nije bilo pošteno. Znao je od početka da se nije želio boriti. Želio je ispasti frajer pred fanovima, ali siguran sam da je već tada znao da neće ni ući u ring. Ali na kraju me nije briga. King Mo je puno opasniji borac od Silve. Nokautirao bih Silvu još jednom, zato se uplašio. Ovako je bilo bolje. Wanderlei me više ne zanima. Bio je sjajan borac, veliki šampion, želim mu sve najbolje".

Za čime žali na kraju karijere?

"Imao sam dugu i uspješnu karijeru, volio bih da nisam imao niti jedan poraz, ali to je život, ne možete pobijediti u svim borbama. Ponosan sam na svoju karijeru i na to što sam s 42 godine pokazao da još mogu biti kompetitivan".

"Volio bih odraditi oproštajnu borbu, mislim da sam to zaslužio, ali lijepo je otići i s ovim naslovom prvaka. Uvijek se može dogoditi da izgubim u toj borbi, pa moram dobro razmisliti nakon operacije. Definitivno se neću vratiti, znam da sam to već govorio, i meni je smiješno kad to kažem, ali ovaj put je sigurno kraj".

Planovi za mirovinu?

"Ne znam, dobro pitanje. Ostajem u sportu sigurno jer me trening usrećuje. Ne mogu zamisliti dan bez toga. Upravo sam završio s treningom maloprije. Neću biti trener, nemam strpljenja za rad u nekom klubu. Imam par mladih boraca s kojima radim i koje bih volio učiti. Posvetit ću se održavanju seminara... Život je ispred mene, još sam mlad. Imao sam dovoljno stresa, dovoljno udaraca i ozljeda. Najviše će mi nedostajati treninzi i pripreme za borbu. Obično treniram 365 dana u godini, osim ako sam ozlijeđen.

O fanovima...

"Ponekad se pitam jesam li zaslužio takve fanove jer od njih imam nevjerojatnu podršku, posebno je bilo tako u danima u UFC-u. Japan mi je druga domovina, tamo sam počeo karijeru, vjerujem da me i tamo jako vole. Mnogi me prepoznaju na ulici i prilaze i traže autograme. Nevjerojatno je što sam doživio protiv Baruta. On živi u Japanu godinama, savršeno govori japanski i tamo je velika zvijezda, a cijela Arena mu je hukala protiv mene. Nisam mogao vjerovati".